Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från det jordskalvsdrabbade Afghanistan.

Jordskalv i Afghanistan – dödstalen stiger

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 400 människor omkom i helgens skalv i Afghanistan, uppger talibanregimen enligt Reuters. Konsekvenserna efter skalven är bland de värsta i landet på över två decennier.

Skalven drabbade det befolkningstäta området kring staden Herat. Det första skalvet på lördagen hade en magnitud på 6,3 och inträffade fyra mil nordväst om staden. Sedan följde mycket starka efterskalv med magnituderna 5,9 och 5,5, samt en rad mindre skalv.

Förstörelsen blev därför omfattande i regionen där många hus är byggda av sten, torkad lera och cement.

– Tyvärr visar sig antalet offer vara mycket högt, säger talibanernas talesman Bilal Karimi till AFP.

Byar utraderade

Dödssiffran steg kraftigt under det första dygnet efter skalven, från de första rapporterna om tiotals döda till över 2 400 dödsoffer på söndagen. Bashir Ahmad, som har sina släktingar i en av de drabbade byarna nära Herat, berättar för BBC om katastrofala konsekvenser:

– I det första skalvet raserades alla hus. De som befann sig i husen begravdes. Det finns hela familjer som vi inte hört något ifrån.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har minst 465 hus plattats med marken. Räddningsarbete försvåras av att vägar och infrastruktur förstörts. De redan eftersatta sjukhusen har svårt att vårda tusentals som skadats i skalven.

Enligt Rädda Barnen har över 9 000 familjer påverkats allvarligt av skalvet.

”De har förlorat allt. Skräcken för efterskalv och byggnader som rasar samman har tvingat familjer ut under bar himmel i Herat”, säger Arshad Malik, chef för Rädda Barnen i Afghanistan, i ett uttalande.

”Detta är en kris på toppen av en kris. Redan före den här katastrofen led barn av en förödande brist på mat.”

Bild på Katrin Kisswani och bild på räddningsarbetare vid rasmassor i Turkiet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katrin Kisswani, sjuksköterska för Läkare utan gränser, har flera års erfarenhet av att jobba i katastrofområden och berättar om skadorna personer som sitter fast i rasmassorna får. Foto: SVT, Ozan Kose/AFP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.