Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att stridsvagnarna kan var på plats i Ukraina till våren. Foto: TT/SVT

Bekräftat: Tyskland skickar Leopard 2 till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kommer att leverera stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina, bekräftar landets förbundskansler Olaf Scholz på onsdagen.

– Beslutet följer vår tydliga linje av stöd till Ukraina efter bästa förmåga, säger Scholz i ett uttalande enligt Reuters.

Tysklands beslut banar väg åt andra länder som Polen, Spanien och Norge att leverera sina lager av Leopard-stridsvagnar till Ukraina.

Tidigare under dagen skrev tidningen El País att Spanien kommer att skicka stridsvagnar till Ukraina så fort de får klartecken från Tyskland. Polen och ytterligare ett antal nationer ha beslutat om att skicka minst 100 vagnar.

– Stridsvagnarna blir en förutsättning för att Ukraina ska kunna återta initiativet från dödläget som råder. Kanske framåt vårkanten när de är färdigutbildade, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT Nyheter.

Utdragen process

Sedan en tid tillbaka har hård press riktats mot Tyskland av länder som vill skicka tysktillverkade Leopard-stridsvagnar. Även inom tyska regeringen ökade spänningen då företrädare för förbundskansler Olaf Scholz koalitionspartier öppet krävde att Tyskland skulle gå med på att leverera vagnarna.

Scholz har stått emot kraven med hänvisningen till att hans land inte vill gå före och ensamt bryta gränser för hur tunga vapen västländerna skickar till Ukraina. Det har varit en känslig fråga för den tyska ledningen att behandla, både på grund av att landet varit beroende av rysk gas och av historiska skäl.

– Tyskland är ett land som känner sig mer utsatt än andra länder, på grund av andra världskriget, säger SVT:s europakorrespondent Christoffer Wendick.

Lär dig mer om Leopard 2 i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.