President Alexander Lukasjenko ska ha beordrat en utredning kring massgripandena, och senatens talman Natalja Kotjanova sade i ett tv-sänt tal under torsdagen att 1 000 gripna släppts.
Senare kom beskedet att samtliga demonstranter ska släppas, rapporterar Reuters. Det var den ställföreträdande inrikesministern Alexander Barsukov som, i samband med ett besök på ett häkte i Minsk, lovade att alla som omhändertagits i protesterna skulle få lämna senast klockan 06 på fredagen, lokal tid, skriver BBC Russian och Reuters.
Utspelen kom efter en dag av intensiva internationella påtryckningar på regimen i Minsk, samt växande protester efter återvalet av sittande president Alexander Lukasjenko som fick 80 procent av rösterna i söndagens val.
Ryska anklagelser
Sammanlagt har runt 6 700 människor gripits under protesterna sedan i söndags, enligt myndigheternas uppgifter. Flera har skadats och minst två personer har dödats i sammandrabbningar, där polisen använt chockgranater, tårgas, vattenkanoner och vid åtminstone ett tillfälle avfyrat skarp ammunition för att skingra folkmassorna.
Ryssland kritiserar på torsdagen utländska försök att ”destabilisera” Belarus.
-Tydliga försök till påverkan utifrån observeras, som syftar till att orsaka splittring i samhället och destabilisera situationen, säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova och tillägger att Moskva följer situationen noga.
Tysk markering
Tyskland, som för närvarande är ordförande i EU, skärper tonen när tyska UD på torsdagen kallade upp Belarus ambassadör för att diskutera läget i landet.
– I dag bjöds Belarus ambassadör in till utrikesdepartementet för ett brådskande samtal om den senaste utvecklingen, säger en UD-källa till AFP.
Den tyska markeringen äger extra tyngd då uppkallandet av ambassadören sker inför fredagens EU-möte om eventuella sanktioner mot Belarus.
Länder i närområdet kräver i sin tur att president Lukasjenko beordrar säkerhetsstyrkorna att trappa ned våldet, och att gripna demonstranter släpps.
Presidenterna i Litauen, Estland, Lettland och Polen förenas i den skarpa uppmaningen.
Fakta: Oppositionen i Belarus
Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.
Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.
Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.