Aktivisten fördes till sjukhus sedan han huggit sig i halsen i en rättssal i Minsk. Foto: TT

Belarusisk aktivist högg sig i halsen under rättegång

Uppdaterad
Publicerad

En belarusisk regimkritiker och aktivist högg sig själv i halsen under en domstolsförhandling i Minsk på tisdagen, uppger människorättsorganisationen Viasna. I samband med detta hävdade han att han hotats med tortyr om han inte erkände de brott han anklagats för.

Mannen, som suttit frihetsberövad sedan förra året, står åtalad för våldsamt motstånd, bedrägeri och för att ha organiserat regimkritiska upplopp. Han nekar till brott.

Han greps under de uppblossande protesterna mot landets ledare Aleksandr Lukasjenko efter presidentvalet den 9 augusti.

Under förhandlingen, där hans pappa vittnade, sa mannen att polisen hotat att fysiskt skada honom om han inte erkände. Han sa också att myndigheterna hotat att åtala hans släkt och grannar, enligt Viasna.

Strax därefter ska han ha stuckit sig själv i halsen med en penna.

En videoinspelning från rättssalen, inspelad av Radio Svoboda, visar hur han ligger ned på en träbänk i den låsta fångburen.

Bilder från platsen visar hur mannen blev utburen till en ambulans med blodig tröja. Hans tillstånd beskrevs senare, efter en operation, som ”tillfredsställande”, skriver BBC.

Vittnesmål om tortyr

På tisdagen släpptes frilansjournalisten Aleksandr Burakov efter att ha frihetsberövats i 20 dagar för att ha rapporterat om rättegången mot en regimkritiker. Burakov, som skriver för Deutsche Welle, har berättat att han utsatts för ”tortyr och omänsklig behandling” under fångenskapen.

En FN-rapport från februari i år beskriver hundratals anklagelser om tortyr samt hot och trakasserier mot journalister, aktivister och oppositionella.

– Jag oroas av en ökad utsatthet för journalister och människorättsförsvarare, sa FN:s människorättschef Michelle Bachelet då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.