Belgien kräver två veckors karantän samt ett obligatoriskt coronatest för inresande från bland annat Sverige. Foto: EPA/Wiktor Nummelin/TT

Belgien kräver karantän av svenskar

Publicerad

Funderar ni på en sommarutflykt till Manneken Pis, Atomium eller någon annan av Belgiens sevärdheter?

Då kanske det är dags att tänka om.

– Väldigt synd, säger utrikesministern om Belgiens krav på karantän för inresande svenskar.

Två veckors karantän samt ett obligatoriskt coronatest för inresande från Sverige till Belgien är nu vad som gäller, meddelas från det belgiska utrikesdepartementet.

Samma regler gäller även för inkommande från Leicester i Storbritannien, två områden i Spanien samt flera delar av Portugal, däribland huvudstaden Lissabon.

Coronapandemin

Sedan i helgen avråds dessutom belgiska medborgare från att göra icke nödvändiga resor till Sverige.

Resereglerna uppdateras löpande och gäller tills vidare.

”Fel strategi”

Utrikesminister Ann Linde (S) tilläts visserligen komma in för att delta i måndagens ministermöte i Bryssel, men är ändå inte förtjust i gränshindret.

– Jag tycker det är väldigt synd att det har blivit så mycket gränser i hela Europa. Huvudfrågan är ju att ha social distansering, att du tvättar händerna och att du inte går ut om du har minsta symptom. Och det spelar ingen roll om det är inom Sverige eller i något annat land, säger Linde efter mötet.

– Det är fel strategi att stänga gränser. Det är inte det som gör att smittan inte sprids, anser Linde.

Många döda

Belgien är efter lilla San Marino det land i Europa som drabbats värst per capita av coronakrisen, med runt 9 800 döda. Även om antalet nya fall har sjunkit dramatiskt på senare tid finns en fortsatt oro för att spridningen ska ta fart igen.

I förra veckan skärptes därför exempelvis kraven på att bära munskydd till att gälla samtliga butiker i landet. Sedan tidigare krävs munskydd även i all kollektivtrafik, på flygplatser och järnvägsstationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet