Tidigt på söndagsmorgonen, efter en hård nattmangling, kunde äntligen världens länder gemensamt anta ett slutdokumentet för klimatmötet i Egypten. Den så kallade klimatfonden beskrivs som en framgång.
– Det här är kulmen av 30 års arbete och början av ett nytt kapitel i jakten på klimaträttvisa. En stråle av hopp för de länder som är mest påverkad av klimatorsakade förluster och skador, säger Pakistans chefsförhandlare Nabeel Munir till The Guardian.
I övrigt var dock många besvikna, inte minst i Sverige.
– Det vi såg från EU:s sida innan jag lämnade var att innehållet i den överenskommelsen hade kunnat vara mycket bättre, säger Sveriges chefsförhandlaren Mattias Frumerie från flygplatsen i Istanbul under söndagsmorgonen.
”Vi skulle ha gjort mycket mer”
EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans tycker också att avtalets formuleringar kring utsläppsminskningarna var för svaga.
– Vi skulle ha gjort mycket mer. Det här är ett avgörande årtionde, men detta är inte ett tillräckligt stort steg framåt för planeten. Det innehåller inte nödvändiga åtgärder från de länder som släpper ut mest, säger han.
Även Storbritanniens chefsförhandlare Alok Sharma är kritisk och radar i ett uttalande upp flera områden där han anser att tydliga åtaganden saknas i överenskommelsen, skriver Guardian.
– Vänner, i Glasgow (där COP26 hölls förra året) sade jag att 1,5-gradersmålets puls var svag. Tyvärr står den fortfarande under livsuppehållande behandling, säger Alok Sharma.
”En skandal”
Martin Kaiser, chef för Greenpeace i Tyskland, beskriver i sin tur klimatfonden som ”ett litet plåster på ett enormt gapande sår”.
– Det är en skandal att ordföranden för COP gav oljestater som Saudiarabien utrymme att sabotera skyddet för klimatet. Det har förhindrat ett tydligt beslut kring det nödvändiga utfasandet av kol, olja och gas, säger han, enligt AP.
Ani Dasgupta, ordförande för tankesmedjan World Resource Institute, hade mer positiva saker att säga, framför allt om klimatfonden.
– Den kommer att vara en livlina för fattiga familjer som har fått sina hus förstörda, bönder som inte längre kan bruka sina fält och öbor som har tvingats lämna sina hem, säger han.