En gång i tiden betraktades Nederländerna som Europas mest toleranta land. En röst på Wilders är fortfarande inget man skyltar med, men rörmokaren Edwin berättar gärna varför han tänker rösta på Frihetspartiet, PVV (Partij voor de Vrijheid).
”Det är dags för förändring”
– Jag har röstat med liberalerna hela mitt liv, men nu tänker jag rösta på Wilders, för jag är så besviken på politiken i dag. Det är dags för förändring, säger Edwin (som inte vill att hans efternamn finns med i reportaget). Han bor i en förstad till Utrecht med tre barn och fru.
På helgerna jobbar han extra eftersom hustrun är arbetslös. Han är djupt missnöjd med den nuvarande regeringens sätt att sköta landet.
”Under ytan rasar en enorm eld”
– På ytan ser det bra ut i Nederländerna, det är ett trevligt land, ingen är riktigt fattig, men under ytan rasar en enorm eld. Det finns så många problem, EU, migrationen, de gamla, pensionerna – alla olösta. Jag beslöt att rösta emot de etablerade partierna, ”kartellen” som vi kallar dem. Då hamnade jag hos Geert Wilders och PVV, konstaterar han.
Geert Wilders och hans Frihetsparti har länge haft en knapp ledning i opinionsmätningarna, tätt följda av premiärminister Mark Rutte och hans parti VVD.
Wilders i hetluften för islamfientlighet
Wilders har varit i hetluften för sina djupt islamfientliga och invandringskritiska uttalanden. Han vill till exempel stänga moskéer och förbjuda Koranen. Han har sagt ”Koranen är en handbok för terrorister. Blodet droppar från sidorna”.
Men Edwin är skeptisk:
– Man kan inte genomsöka hem i jakt på Koranen och låsa in människor om de har den. Det är löjligt, säger han.
Så Wilders säger saker som han inte kan hålla?
– Ja, men alla som röstar på honom vet detta. Det är inget problem. Självklart vet vi att allt inte kan genomföras, men det är intentionerna, det som han faktiskt säger, generellt, som är totalt annorlunda än hos de etablerade partierna, säger Edwin.
Wilders har påverkat andra partier
Wilders popularitet har tvingat andra partier att byta fokus och satsa mer på migrations- och integrationsfrågor.
– De etablerade partierna använder mer av Wilders retorik och gör tydliga uttalanden om hur migranter ska anpassa sig till det nederländska samhället. För bara några veckor sedan sade premiärministern att människor ska uppföra sig normalt eller lämna landet. Det har också lett till hårdare migrationslagar. Nederländerna är nu, efter Danmark, det europeiska land som har den mest restriktiva invandringslagstiftningen, säger statsvetaren Sarah de Lange.
Grön Vänster: Vi är ett inkluderande parti
Även om regeringspartierna har anpassat sig till Geert Wilders, så finns det andra partier som går i tydlig opposition och som lovar förändring av annat slag. Som Grön Vänster. Det går bra för partiet, särskilt i universitetsstaden Groningen i norra Holland. I opinionsmätningarna är Grön Vänster det fjärde största partiet.
– Vår slogan är ”Rösta för förändring”. Vi är ett mycket inkluderande parti, där frågor om jämlikhet, könstillhörighet, feministiska frågor, homoäktenskap etc är viktiga, säger Nick Nieuwenhuijsen som är kampanjledare för Grön Vänster i Groningen.
”Jag är ganska optimistisk”
De vill vara en positiv motvikt mot det som de ser som djupt invandringskritisk skrämselpropaganda från Geert Wilders.
– Jag hoppas människor ska välja oss framför Wilders och hans parti. Det är verkligen något på gång. Många människor är aktiva och positiva. Så jag är ganska optimistisk och förhoppningsfull, säger Nick Nieuwenhuijsen.
Vem som kommer att leda landet in i framtiden får vi veta efter 15 mars, men få tror att Geert Wilders blir en del av regeringen även om han får flest röster. Inget parti har sagt sig vilja regera ihop med honom. Men rörmokare Edwin hoppas ändå att Wilders sitter i nästa regering.
– Kanske Wilders inte heller kan göra allting. Men jag säger: Låt honom försöka. Om han inte lyckas så har vi val igen om fyra år, säger Edwin.
Reportage i Agenda söndag 26 februari kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Se programmet här, direkt eller i efterhand.