Beyoncé och Kamala Harris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Beyoncé intar scenen under Kamala Harris kampanjmöte. Foto: Annie Mulligan

Beyoncé på scen för Harris – abort i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Megastjärnan Beyoncé deltog vid Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris valmöte i Texas natten till lördag svensk tid.

– Det är dags för Amerika att sjunga en ny låt, sade Beyonce på scen i hemstaden Houston.

Världsstjärnan, som fick sällskap av sin mor Tina Knowles och tidigare bandkollegan Kelly Rowland på scen, sade vidare att hon inte deltar som en kändis eller en politiker men som en mamma som bryr sig djupt om en värld där "vi har frihet och kontrollen över våra kroppar, en värld där vi inte är splittrade".

När Kamala Harris en stund senare gjorde entré till anhängarnas jubel fortsatte hon på samma tema.

USA-val 2024

– Till alla er som tittar på från en annan delstat: Om ni tror att ni inte behöver oroa er för Trumps stopp för aborter för att ni bor i Michigan, Pennsylvania, Nevada New York, Kalifornien eller någon annanstans där väljare eller lagstiftare har skyddat de reproduktiva rättigheterna, hör upp: Ingen är säker, sade Harris.

Abortfrågan, som är djupt omtvistad i USA, är en av hörnstenarna i Harris kampanj för att locka väljare. Sedan Högsta domstolen 2022 rev upp rättsfallet Roe mot Wade, som slog fast att fri abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv, har frågan skickats tillbaka till delstaterna som i flera fall svarat med inskränkningar i aborträtten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet