Floridabor fyller på sandsäckar och ställer på bilflaket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Floridaborna förbereder sig inför stormen Milton. Foto: AP

Biden om orkanen Milton: ”Evakuera nu, nu, nu”

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Milton kan bli den värsta som drabbat Florida på 100 år, varnar USA:s president Joe Biden.

– Evakuera nu, nu, nu, säger han.

Joe Biden ställer in sin resa till Angola och Tyskland, eftersom han inte vill lämna USA när orkanen Milton drar in. Nästan hela Floridas västkust omfattas av varningen.

Milton nedgraderades från en kategori 5-orkan till en kategori 4-orkan natten mot tisdagen, lokal tid. Orkanen uppgraderas sedan tillbaka till en kategori 5-orkan.

Trots det varnar myndigheter för att orkanen kan orsaka översvämningar och därmed bli livshotande.

”En fråga om liv och död”

President Joe Biden säger att den kan bli den värsta som drabbat Florida på 100 år och han uppmanar invånare att ta den på allvar:

– Om du beordrats att evakuera så måste du evakuera nu, nu, nu. Det borde du redan gjort. Det är en fråga om liv och död och det är ingen överdrift, säger han under en pressträff i Vita huset.

”Sätter sandsäckar för dörrarna”

Många har redan evakuerat, andra förbereder för en evakuering och vissa försöker se till att vara förberedda om de drabbas av Milton:

– Vi sätter sandsäckar för alla dörrar. Vi försöker se till att inget kommer in i huset, säger David Coutts, som bor i Florida.

– Vi känner oss rätt säkra. Vi har förberett oss och har vatten, mat och gas, säger Tommy Hall, som också han bor i Florida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.