Joe Biden vinkar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden har tre möjliga vägar framåt, enligt USA-kännaren Andreas Utterström. Hör vilket scenario han tror mest på i videon. Foto: Saul Loeb/AFP

Biden pressas allt hårdare: ”En svag prestation lär orsaka en orkan i partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden pressas allt hårdare när fler tunga aktörer kräver hans avgång. I kväll ska presidenten hålla en presskonferens – och allt står på spel.

– Pressen är extremt hög. Gör han ännu en svag insats är det kört för honom, säger USA-kännaren Jakob Stenberg.

Allt fler amerikaner tvivlar på Joe Bidens förmåga att leda USA. Efter den katastrofala insatsen i debatten mot Donald Trump har flera kongressledamöter krävt att presidenten hoppar av och under onsdagsnatten svensk tid kom nästa bakslag: Den demokratiske Vermont-senatorn Peter Welch gick ut i Washington Post och uppmanade presidenten att kliva åt sidan.

– Att demokratiska senatorer går ut och uppmanar honom att avgå är extra allvarligt. Det blir ett sluttande plan, säger Jakob Stenberg.

USA-val 2024

”George Clooney betyder mycket”

Även skådespelaren George Clooney, som tidigare anordnat insamlingar till Bidens kampanj, har vänt helt – och uppmanar nu presidenten att avbryta sin presidentvalskampanj.

– Att han, som känt Joe Biden länge, tycker att presidenten har blivit för gammal för att fortsätta är otroligt allvarligt för kampanjen. Han är en av de absolut kändaste Hollywood-profilerna som stöttat honom, så det får ett stort genomslag.

Enligt Joe Biden själv är han bäst lämpad att besegra Donald Trump i höstens presidentval. Hittills har han inte visat några tecken på att överväga ett tillbakadragande.

”Stor press inför presskonferensen”

Joe Biden har under sin presidenttid kritiserats för att ha hållit för få presskonferenser, men ska under torsdagen möta pressen vid slutet av Nato-toppmötet. Insatserna bedöms vara skyhöga.

– En svag prestation från Biden lär orsaka en orkan i partiet. Det kan han inte hämta sig ifrån. Även om han gör bra ifrån sig så har jag svårt att se att trycket kommer minska, säger Jakob Stenberg.

Kan Biden fortsätta utan stöd från sitt parti?

– Om hans kris börjar drabba politiker på flera nivåer i USA blir han ett sänke för hela partiet. Då blir det ohållbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet