Personen står på en gata med en historisk byggnad i bakgrunden. Träd och asfalt syns i omgivningen, vilket skapar en tyst och lugn atmosfär. Det är en solig dag och det verkar som om personen är i färd med att ge ett meddelande eller en intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men mindre än tre veckor kvar till valet är USA är tandlöst mot Israel, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

”Bidens sista fönster för att uppnå vapenvila i Gaza”

Publicerad

USA uppger att det finns nya möjligheter till en politisk uppgörelse efter Hamasledarens död.
Samtidigt meddelar Netanyahu att Israel fortsätter strida med full kraft.
– USA vill förmå Netanyahu att utropa seger och upphöra med bombningarna av Gaza, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Inte långt efter beskedet om att Hamas högste ledare Yahya Sinwar dödats i Gaza, uttalade sig USA:s president Joe Biden om nya möjligheter till en politisk uppgörelse i konflikten.

– Det är dags för det här kriget att ta slut och att föra hem gisslan, sade Biden till reportrar i samband med ett besök i Tyskland.

Krig mellan Israel och Hamas

USA:s utrikesdepartement uppgav under torsdagen att USA vill dra igång samtal om vapenvila igen. Det eftersom Sinwar, som beskrivs som ett hinder i förhandlingarna, inte längre finns med i bilden.

Blinken ska besöka Israel

USA:s utrikesminister Antony Blinken har även talat med representanter från medlarländerna Saudiarabien och Qatar. Han väntas de kommande dagar besöka Israel.

Netanyahu har å sin sida beskrivit Sinwars död som en ”början på slutet” och försäkrat att Israels strider mot Hamas kommer fortgå med full kraft fram till att gisslan återvänder hem.

– Netanyahu vet att Biden inte kan agera i det här skedet, mitt i valrörelsen. Det är för känsligt, säger Stefan Åsberg.

Källor till Reuters uppger att Benjamin Netanyahu tar tillfället i akt att genomföra ”maximal skada” mot Hamas och Hizbollah innan det amerikanska valet.

Netanyahu kan föredra att vänta och och se över sina möjligheter när USA:s nästa president tillträder, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet