Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Dramatiskt så det förslår” – se försvarsforskaren Niklas Granholms analys av bilderna i klippet. Foto: Ukrainas militära underrättelsetjänst, GUR MO

Bild för bild: Så sänktes det ryska krigsfartyget

Uppdaterad
Publicerad

Robotkorvetten Ivanovets har sänkts av ukrainska ytvattendrönare, uppger ukrainska militära underrättelsetjänsten, som också har släppt en video av händelsen.

Detaljerna i bilderna tyder på att Ukrainas påstående stämmer.

Attacken ska ha skett i bukten Donuzlav i västra Krim natten mellan 31 januari och 1 februari, enligt Ukraina.

Tid och plats är svåra att bekräfta utifrån bilderna – däremot matchar de tydligt med tidigare bilder av fartyget Ivanovets.

Kriget i Ukraina

Ryska myndigheter har hittills inte kommenterat händelsen. Den ryska militärbloggaren ”Voenkor Kotenok” skriver dock på sin Telegram-kanal att fartyget Ivanovets sjunkit efter att ha träffats av tre ytvattendrönare.

Kan användas mot handelsfartyg

Fartyget är av klassen Tarantul III och har normalt 50 personer i besättningen. Att sänka den kan vara strategiskt viktigt för Ukrainas veteexport som går genom Svarta havet, enligt Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Den här robotkorvetten kan ha varit tänkt att skjuta robotar mot handelsfartygen som går den här rutten, säger han.

– Så vitt jag vet har Svarta havsmarinen fyra stycken fartyg av den här typen. Och nu har man tre, av allt att döma.

Framgångar till sjöss – utan flotta

Attacken är en i raden av framgångar Ukraina haft till sjöss – trots att de inte har någon regelrätt flotta. Istället har de använt sig av robotar eller ytvattendrönare.

– Ryssland har försökt sätta upp olika defensiva medel mot de ukrainska ytvattendrönarna, som bommar och nät, men det verkar inte riktigt fungera, säger Niklas Granholm.

En femtedel skadat eller sänkt

Runt 20 procent av Rysslands resurser i Svarta havet har antingen skadats eller sänkts, enligt Niklas Granholm. Trenden ser enligt honom ut att fortsätta.

– Exporten rullar för Ukraina och den ryska Svarta havsmarinen trycks tillbaka allt mer. Men 80 procent av den finns kvar och kan förstärkas, så vi har inte sett slutet på det här än, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet