• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Carl Bildt väntas höras som vittne under rättegången, som enligt åklagaren kommer att ta minst ett och ett halvt år att genomföra. Det är ännu inte spikat när rättegången startar. Foto: Jessica Gow/TT

Bildt pressades om Lundins misstänkta Sudan-brott

Uppdaterad
Publicerad

Carl Bildt väntas höras som vittne i rättegången om Lundin-topparnas misstänkta brott i Sudan. Men redan 2015 höll åklagaren ett omfattande förhör med Bildt. Då sade han att han inte kände till om det förekom strider i deras oljeområde.

Elva års utredning har lett fram till åtalet mot Lundin Oils ordförande Ian Lundin och tidigare vd Alex Schneiter. Båda misstänks för medhjälp till folkrättsbrott, grovt brott, i södra Sudan mellan åren 1999-2003. 

1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig samtidigt rasade. Tidigare utrikesminister Carl Bildt satt i bolagets styrelse fram till 2006, han lämnade uppdraget när han blev utrikesminister. I början av september 2015 förhördes Bildt som vittne av åklagaren i målet som nu har lett till åtal.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

I förhöret som pågick i flera timmar förklarar Bildt hur det gick till när han blev tillfrågad om att börja i bolagets styrelse år 2000 och hur han kom i kontakt med oljemiljardären Adolf Lundin, pappa till ordförande Ian Lundin.   

– Är detta sekretessbelagt eller inte? Jag hade haft mycket att göra med hans yngre bror som heter Bertil Lundin. Väldigt mycket, säger Bildt i förhöret. 

Bildt: Beslut fattades tidigare

Bertil Lundin var tidigare chef för Kontoret för särskild inhämtning (KSI), en av de hemligaste delarna av svensk underrättelsetjänst. Bildt konstaterar i förhöret att hans egna kunskaper om oljebranschen var “mycket begränsade” när han påbörjade styrelseuppdraget, och att de flesta beslut kring bolagets etablering i Sudan fattades innan han klev in i styrelsen. 

Bildt säger i förhöret att sannolikheten är hög för att det förekom strider i oljeområdet samtidigt som Lundin var verksamma, men att han inte vet. 

– Vi talar om ett jätteområde. 

På en fråga från åklagaren om Carl Bildt vid något tillfälle fått information från Lundin om att det förekom bombningar i oljeområdet från regeringstruppernas sida svarar Bildt nej: 

Åklagaren: Hur hade du reagerat om man undanhållit uppgifter för dig eller för styrelsen, om man inom Lundin kände till att det förekom bombningar riktade mot byar? 

– Det beror ju lite på var det var någonstans. Alltså bombningarna, svarar Carl Bildt.

Svårt att ha överblick

Carl Bildt menar att det var i stort sett omöjligt för Lundin att ha koll på vad som pågick i hela oljeområdet. 

– Företaget hade inga rättigheter över området i sin helhet. Hade företaget börjat åka omkring med helikoptrar och terrängbilar så tror jag det hade lett till betydande problem för alla.

Carl Bildt har bloggat om åtalet, och skriver att han inte tycker att det inte innehåller något nytt som han inte har kommenterat tidigare. 

“Jag har svårt att tro att åklagarna kan tro på åtalet själva”, skriver Bildt. 

SVT Nyheter söker Carl Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundintoppar åtalas för medhjälp till folkrättsbrott

Mer i ämnet