– Vägen framåt för Ukraina nu är demokratisk konsolidering och ekonomiska reformer. Det kommer att vara mycket svårt och det kommer kräva europeiskt och internationellt stöd och det är för att diskutera det som vi är här idag, säger Carl Bildt.
Carl Bildt har rest till Ukraina för att träffa lokala företrädare, parlametariker och Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.
Det för att diskutera situationen i landet och hur omvärlden skulle kunna hjälpa Ukraina komma på fötter.
– Det här är ett samhälle som har genomgått mycket traumatiska upplevelser, ett korrumperat konkursbo ifall man tittar på ekonomin. Det kommer kräva rätt mycket insatser för att få det ukrainska samhället att kunna fungera framöver, säger Bildt.
Hoppas fortfarande på EU-avtal
Idag besökte den svenske utrikesministern bland annat Självständighetstorget i Kiev där han tände ljus för alla de som dödades under protesterna. Förutom Kiev kommer Bildt även att resa till östra Ukraina.
Samtidigt ockuperar Ryssland fortfarande stora delar av Krimhalvön. Carl Bildt menar att det EU kan göra nu är att fortsätta trycka på för att Ryssland ska kalla tillbaks sina soldater.
– Ryssland har begått en akt av aggression mot en europeisk stat, det kan vi aldrig acceptera. Och så länge den pågår så kommer vi också att påminna om detta på alla möjliga sätt. Jag tror inte att det viktigaste är att införa sanktioner mot Ryssland.
Kan det överhuvudtaget bli ett associeringsavtal med EU om en del av Ukraina i praktiken kontrolleras av Ryssland?
– Ja det kan det bli, i och för sig. Det kan bli lite svårare att tillämpa just på Krim i alla delar men det återstår att se. Men vi sluter till exempel avtal med Georgien och Moldavien där det är en liknande situation. Dessvärre är detta ingen ny situation för oss, säger utrikesminister Carl Bildt.
EU-avtal nobbades av Janukovytj
Det var just ett associeringsavtal med EU som satte igång protesterna i Ukraina i november. Den dåvarande presidenten Viktor Janukovytj hade länge talat sig varm om ett EU-avtal, men plötsligt gjorde han en kovändning och nobbade EU.
Istället meddelade Janukovytj att han ville utveckla samarbetet med den tullunion som Ryssland bildat tillsammans med Vitryssland och Kazakstan. Snart därpå började protesterna på Självständighetstorget.