Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billströms (M) tankar om de kommande mötena med Turkiet. Foto: SVT

Billström till Turkiet: Vi har gjort vår del av jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Finland går in i Nato, medan Sverige får vänta vidare.

Men nu ärdet dags för Turkiet att agera, anser utrikesminister TobiasBillström (M).

– Det turkiska parlamentet borde starta ratifikationsprocessen därföratt Sverige har gjort det som vi har åtagit oss att göra.

Veckans Natoutrikesministermöte i Bryssel blir det första medFinland som riktigt medlemsland i militäralliansen. Sverige jobbarvidare på sin process, bland annat genom möten vid sidan om mellanBillström och hans kollegor från Turkiet och Ungern.

– Jag har ingaförhoppningar om något stort och dramatiskt genombrott vid det härmötet, men det är ett bra tillfälle för att diskutera frågornaframöver, säger Billström till den svenska presskåren på plats.

Träffar Turkiet

Ett av dagens sidomöten sker med Turkiets utrikesminister MevlütCavusoglu.

– Budskapet kommer att vara att vi har gjort vår del avavtalet. Den första juni träder ny lagstiftning på plats som kommeratt innebära att vi kraftfullt försvårar och förhindrar att svensktterritorium används för terroraktiviteter och naturligtvis ocksåfinansiering av terroraktiviteter. Därefter ser vi inte att detfinns något annat som återstår, sägerBillström.

”Står inget om religion”

Och att försöka efterlika den lag som Finland har om trosfrid, för att stoppa tillexempel koranbränningar, ser inte Billström som ett alternativ för Sverige.

– Nej, det är inte aktuellt. Jag vill också understryka att idet memorandum som vi undertecknade med Turkiet (om Natoprocessen)står det ingenting nämnt om religion, ingenting om den typen avfrågor. Vi har för avsikt att göra det vi har åtagit oss inom ramenför memorandumet. Men varken mer eller mindre, sägerutrikesministern i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.