– Man kan fråga sig vad det gör för nytta för invånarna i vardagen. Enligt en undersökning säger fem procent att man inte ens vet vad Bitcoin är, säger Alexander Norén. Foto: SVT

Bitcoins nu officiell valuta i El Salvador

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev El Salvador första land i världen att införa en kryptovaluta som officiellt betalmedel. Vad det kommer göra med landets ekonomi är fortfarande oklart.

– De har en spexig president som vill profilera El Salvador i teknikens framkant, säger SVT:s techkorrespondent Alexander Norén.

Det centralamerikanska landet införde under tisdagen bitcoin som officiell valuta. President Nayib Bukeles hoppas att landet ska hamna i framkant i kryptovalutornas värld.

– Man kan fråga sig vad det gör för nytta för invånarna i vardagen. Det är också en valuta som flukturerar väldigt, säger Alexander Norén.

Stödet för att införa kryptovalutan är inte högt. Mycket beror det på att man inte vet vad det här kommer att innebära för landets ekonomi.

– En majoritet vill inte ens ha det här. Presidenten själv twittrade ut att det kan finnas en uppförsbacke. Men precis som med alla teknologiska nymodigheter så kommer alla att lära sig och ta till sig, säger Alexander Norén.

Lockar med pengar

Tanken är att det ska placeras ut bankomater där man ska kunna växla bitcoin till amerikanska dollar och ta ut kontanter. För att sporra medborgare att ta till sig det nya betalsättet så kommer regeringen ge en startbonus. Alla som öppnar en elektronisk plånbok får ungefär 250 kronor i insättning.

– En väsentlig skillnad är att man kan beskriva kryptovaluta som privata pengar och traditionell valuta, som kronan eller dollar, som statliga centralt styrda pengar. Där finns en riksbankschef som kan sitta med ränteratten och dra upp eller ner. Medan kryptovaluta är helt privat. Det enda som egentligen styr är ett protokoll som en gång skapade kryptovalutan, säger Alexander Norén.

Den amerikanska dollarn som infördes 2001 kommer att fortsätta finnas kvar i landet. Landet har ingen egen valuta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.