Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Finansinspektionens chef varnar för kryptovalutor

Publicerad

Finansinspektionen har flera gånger tidigare varnat för riskerna med att handla i olika kryptovalutor, och deras avrådan står kvar meddelar FI-chefen Erik Thedéen på onsdagen.

– Var och en måste vara medveten om de ekonomiska farorna, sa han på ett webbinarium arrangerat av Sveriges Finansanalytikers Förening.

Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen (FI), säger att en av anledningarna till att FI fortsatt avråder från investeringar i kryptotillgångar är att de sällan lämpar sig som betalningsmedel.

Enligt Thedéen är det närmast omöjligt för till exempel konsumenter att korrekt värdera kryptotillgångar. FI-chefen menar därför att köp av kryptotillgångar inte bör ses som en investering, utan som ett spekulationsköp.

– Var och en som ger sig in på spekulation måste vara medveten om de ekonomiska farorna, att hela insatsen i värsta fall kan gå förlorad.

FI: ”Kan användas av kriminella”

Thedéen påpekade även att kryptovalutornas utformning kan gagna kriminella. Det kan vara svårt, om inte omöjligt, att identifiera vem som genomför transaktioner och det finns ingen central motpart som ansvarar för att ha översyn.

– Ingen vet heller var pengarna kommer ifrån. Jag tycker att man måste fråga sig om man verkligen vill investera i eller uppmuntra tillväxten av tillgångar som kan användas brett av kriminella.

Kryptovalutan bitcoin går att nå varsomhelst, är lätt att lagra till skillnad från kontanter och kan användas till snabba och relativt anonyma överföringar mellan länder. Allt detta kan enligt Thedéen underlätta för kriminella.

Kräver mycket el

Thedéen ställer sig bakom ett förslag som EU-kommissionen tagit fram för reglering. Det ska enligt FI-chefen ge konsumentskydd som utformas så att det blir striktare för de mest riskabla typerna av kryptotillgångar.

FI-chefen betonar att användningen av kryptovalutor kräver ”enormt mycket el” och att elanvändningen ökar i takt med marknadsvärderingen. Finansinspektionen samarbetar med Naturvårdsverket för att se över miljöpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.