USA:s utrikesminister Antony Blinken. Foto: Brendan Smialowski/TT

Nato har svarat Ryssland om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Militäralliansen Nato och USA har lämnat över ett svar på Rysslands frågor om bland annat Ukraina. De skrivna svaren har varit ett krav från Kreml, men USA:s utrikesminister Antony Blinken går inte ut med många detaljer om brevets innehåll.  Samtal mellan Ryssland och Ukraina i Paris mynnade ut i ett nytt möte i Berlin om två veckor.

Utvecklingen i Ukraina och risken för väpnad konflikt i regionen tog en ny vändning sent på onsdagen. USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade att svar överlämnats till ryska utrikesdepartementet och kollegan Sergej Lavrov. 

I en direktsänd presskonferens sade Blinken att han ska tala med Lavrov de närmaste dagarna, och att han hoppas på ”allvarliga diplomatiska försök” att lösa konflikten. 

Men vi gör det klart att vi har grundprinciper som vi är beredda att bevara och försvara. Där ingår Ukrainas suveränitet och territoriella självständighet, och rätten för en stat att själv välja sina säkerhetsarrangemang och allianser. 

Frågan är om brevet är tillräckligt svar för Ryssland i det hårda förhandlingsspelet om Ukraina. 

Militär beredskap 

Blinken konstaterade samtidigt att USA har ökat beredskapen hos 8 500 amerikanska militärer. 

Vi har lagt ut en möjlig diplomatisk väg, sade Blinken och lade till att man också visat vilka allvarliga konsekvenser en militär konflikt skulle få för Ryssland. 

Beskedet från Washington kom sedan Moskva och utrikesminister Lavrov upprepat att kravet på ett skriftligt svar om bland annat Natos framtid stod fast. Ryssland vill ha löften om att Nato inte ska utvidgas till fler länder i regionen. 

Direkt efter Blinkens framträdande följde en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som underströk behovet av ökad öppenhet, återupptagna diplomatiska kontakter mellan Nato och Ryssland, och direkta och öppna förhandlingar där en kriskommunikation upprättas. 

– Men vår grundprincip om ett lands rätt att själv bestämma står kvar, sade Stoltenberg som svar på en fråga från ryska medier. Och vi är beredda på det värsta.

Parallellt med utspelen från USA och Nato pågick diskussioner mellan Ryssland och Ukraina i Paris. Men mötet avslutades med ett konstaterande från den ukrainska sidan om att samtalen ”inte varit enkla”, men att man var överens om att ses om två veckor i den tyska huvudstaden Berlin. I samtalen deltar även Frankrike och Tyskland. 

Båda parter stödjer en ”villkorslös vapenvila” i östra Ukraina, meddelade det franska presidentkansliet efter samtalen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.