Det som en gång var hem för 10 000-tals ton fisk är nu en omfattande öken med en och annan kamel.
– Vi vet ju hur plast påverkar jorden. Men visste jag att bomull kunde orsaka sådant här? Nej, jag hade ingen aning, säger Stacey Dooley, undersökande journalist i Klädindustrins smutsiga baksida.
Under 1960-talet täckte Aralsjön 68 000 kvadratkilometer och var en av de största insjöarna i världen. Men det var också under 60-talet den började krympa, när dåvarande Sovjetunion började avleda floderna som försåg sjön med vatten, som ett led i ett storskaligt bevattningsprojekt av omkringliggande odlingar.
En av de främsta grödorna var bomull, som Sovjetunionen ville utveckla till en av sina främsta exportprodukter. I slutet av 80-talet var också nuvarande Uzbekistan världens främsta exportör av bomull.
Påverkat lokalbefolkningarna
Sjöns försvinnande har påverkat lokalbefolkningarna svårt. Det resulterade i arbetslöshet eftersom fiske och turism varit stora inkomstkällor, en hälsokris då stora sandstormar förde med sig gifter från sjöbotten och årstiderna har förändrats, numera är vintrarna och somrarna mycket hårdare.
Även om massproduktionen av kläder skapar ett billigare utbud för konsumenten, så får det konsekvenser för människors livskvalitet och hälsa, samt jorden. I dag köper många betydligt fler kläder än de behöver för att följa modet.
”Klädindustrin miljöförstörare”
Enligt FN:s handelsorgan Unctad släpper klädindustrin ut mer växthusgaser än flyget och sjöfarten ihop. Utöver det ingår bland annat bekämpningsmedel, giftiga färger och en enorm mängd vatten innan plagget är färdigt.
En stor mängd av det kemiska avfallet släpps ut i vattendrag och förgiftar både människor och djur som är i närheten av fabrikerna.
– Mycket tyder på att klädindustrin är en av de fem största miljöförstörarna i världen. Den är inte hållbar. Nu tillverkar vi över 100 miljarder nya klädesplagg av nya fibrer per år. Det klarar inte vår planet, säger Lucy Siegle, miljöjournalist.
Se mer om klädindustrins miljöpåverkan i Stacey Dooley: Modeindustrins smutsiga baksida torsdagen den 8 augusti klockan 20:00 i SVT2 eller den 21 juli på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimat- och miljösatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play från den 21 juli.