Muhammad Alis kista på Freedom Hall. Foto: TT

Tusentals närvarade under bönestund för Ali

Uppdaterad
Publicerad

Religiösa ledare och kändisar fanns på plats med tusentals andra när en bönesceremoni för boxaren Muhammad Ali hölls på torsdagen i Louisville, Kentucky. Ikonen begravs på fredag i hemstaden.

Omkring 14.000 människor deltog på torsdagen i en muslimsk bönestund, en Jenazah, för boxningslegenden Muhammad Ali i hemstaden Louisville i Kentucky. Bland dem fanns pastorn Jesse Jackson och musikern Yusuf Islam, tidigare Cat Stevens.

Forskare, professorer och framträdande amerikanska muslimer höll tal och hedrade Ali för hans engagemang i islam och samhällsfrågor.

Muhammad Ali 1942-2016

– Ali tillhör inte bara muslimerna i det här landet, utan alla. Om du är amerikan är Ali en del av din historia, sa professor Sherman Jackson.

Bönestunden hölls dagen innan begravningen som endast är öppen för vänner och familj. I morgon fredag väntas dock flera världsledare, musiker, skådespelare och idrottare anlända till Louisville för att delta i den ceremonin som äger rum efter begravningen. Även den är öppen för allmänheten.

Koverterade till islam

Ali konverterade till islam 1964, 22 år gammal och begravs enligt muslimsk sed, men en talesperson för Alis familj säger att det var viktigt för boxningslegenden att alla som ville skulle få ta farväl av honom – oavsett tro.

Alis kista ska nu bäras genom hemstaden, längs med Muhammad Ali Boulevard, förbi boxarens hem och vidare nedför den gata där Ali välkomnades efter sin guldmedalj i OS 1960.

Den trefaldige boxningsvärldsmästaren Muhammad Ali dog förra helgen, 74 år gammal, av blodförgiftning. Han led av Parkinsons sjukdom i trettio år innan sin död och ska ha planerat sin begravning i ett decennium har familjen berättat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muhammad Ali 1942-2016

Mer i ämnet