Klassiska matcher med Muhammad Ali

Uppdaterad
Publicerad

Boxningsikonen Muhammad Ali avled i dag, 74 år gammal. Han var trefaldig världsmästare i tungvikt och flera av hans matcher blev legendariska.

Ali blev fråntagen världsmästartiteln 1967 efter att ha vägrat delta i Vietnamkriget, men blev 1974 åter erkänd som mästare efter att ha slagit George Foreman i den klassiska matchen ”The rumble in the jungle” i Kinshasa.

Inför matchen ansågs den 32-årige Ali vara en underdog mot 25-årige Foreman men var själv full av självförtroende.

Muhammad Ali 1942-2016

– Jag är den verklige världsmästaren och de säger att jag är i underläge. Jag ska visa dem alla att de har fel! Jag är den riktige världsmästaren och det kommer aldrig finnas någon som jag, sa Ali till BBC inför mötet.

Matchen, som sponsrades av diktatorn Mobutu Seso Seko, ägde rum i extrem hetta och i rond 8 lyckades Ali besegra en utmattad och överhettad Foreman.

”En del av mig har försvunnit”, tweetade George Foreman efter Alis död.

”The thrilla in Manila”

1975 mötte Ali Joe Frazier i Quezon City, Filippinerna, i en match som fick namnet ”The thrilla in Manila”. Båda boxarna ansågs ha sett sina bästa år och matchen blev ihågkommen som exceptionellt våldsam. Precis innan rond 15 stoppades den, mot en ordentligt försvagad Fraziers vilja, och Ali utsågs till vinnare.

Båda boxarna berömde senare varandras styrka. Ali kallade matchen för ”det närmaste döden jag har kommit” och Frazier sa att han hade slagit den Muhammad Ali med en styrka som skulle ha kunna få ner stadsmurar, utan att kunna rubba världsmästaren.

Matchen blev 1997 utsedd till århundradets fight av boxningstidsskriften The Ring Magazine.

Dödsorsaken är inte känd

Under lördagen dog Ali på ett sjukhus i Phoenix efter en tids sjukdom. Den exakta dödsorsaken är ännu inte känd.

Se klipp från ”The rumble in the jungle” här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muhammad Ali 1942-2016

Mer i ämnet