En kvinna och en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Samir Abu Eid är på plats – hör borgmästaren i Wadi Rahhal om de israeliska bosättningarna i staden. Foto: Antonia Sehlstedt / SVT

Borgmästaren om israeliska bosättningarna: ”Bosättarvåldet har ökat”

Publicerad

I juli gjorde Internationella domstolen i Haag (ICJ) ett unikt yttrande där de fann de israeliska bosättningarna på palestinsk mark olagliga och uppmanar Israel att upphöra med dem.

Men borgmästaren i Wadi Rahhal tycker bara situationen förvärrats efter 7 oktober.

– Bosättarvåldet har ökat och det beror på att regeringen gett dem grönt ljus att göra vad de vill, säger Hamdi Ziadah när SVT träffar honom.

I generationer har den 4000 kvadratmeter stora marken i Beit Jala på Västbanken tillhört Alice Qaiseyahs familj. Men nyligen togs fastigheten över av israeliska bosättare.

– Jag känner mig förkrossad eftersom det är mitt och min familjs hem och land. Vi är rättmätiga ägare, vi har dokument och domstolsbeslut, säger hon när SVT träffar henne.

Krig mellan Israel och Hamas

Hon är säker på att hon kommer att få tillbaka sin mark.

ICJ: Upphör

När den Internationella domstolen i Haag i juli i år yttrade sig om bosättningarna var det domstolens första yttrande i frågan. ICJ menade att de israeliska bosättningarna bör upphöra genast och att Israel även bör reparera de skador som uppkommit på områdena.

Den internationella domstolen uttryckte även oro för att antalet bosättningar ökar.

Domstolens ståndpunkt är inte bindande, men anses ha stor politisk betydelse

Netanyahu: Inte erövrare

Premiärministern Benjamin Netanyahu reagerar starkt i samband med domstolens yttrande och svarade på plattformen X:

”Israeler är inte erövrare i sitt eget land... Inget felaktigt beslut i Haag kommer att förvränga den historiska sanningen och legaliteten i israelisk bosättning, i alla territorier av vårt hemland, kan inte bestridas”, skrev han i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet