• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En brand i Alaska från i början av juli. Foto: Loren Holmes/AP

Skogsbränder härjar i Arktis – värsta säsongen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har flera hundra bränder rasat i mark- och skogsområden på Grönland, i Sibirien och i Alaska, enligt The Guardian. Bränderna har varit så omfattande att röken från dem har gått att se från rymden.

The Guardian skriver att den arktiska regionen i juni noterade rekordhöga temperaturer för månaden, och att hundratals bränder har noterats sedan dess.

I Ryssland har 11 av 49 regioner drabbats. De största bränderna tros ha orsakats av blixtnedslag och har härjat i städerna Irkutsk och Krasnoyarsk och i delrepubliken Buryatia.

WMO: Saknar motstycke

Den Meteorologiska världsorganisationen, WMO, säger att bränderna i Arktis ”saknar motstycke”. Enligt amerikanska CNN visar nya satellitbilder hur rök från bränderna sprider sig över regionen.

Pierre Markuse, expert på satellitbilder, säger till CNN att skogsbränder har rasat i regionen tidigare, men inte i den omfattning som nu går att se.

Samtidigt säger Mark Parrington, forskare vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), att temperaturerna i Arktis ökar snabbare än det globala snittet, vilket ökar risken för att bränder ska spridas.

– Brändernas antal och intensitet är ovanliga och saknar motstycke, säger han.

Lika mycket koldioxid som Sverige

Bränderna i Arktis släpper även ut enorma mängder koldioxid. Enligt WMO släppte skogsbränderna i juni ut lika mycket koldioxid som hela Sveriges årliga utsläpp.

– Mängden koldioxid som släpptes ut från bränderna i polcirkeln i juni 2019 är större än utsläppen från alla skogsbränder i polcirkeln samma månad under alla åren mellan 2010 och 2018 tillsammans, säger Thomas Smith, professor i miljögeografi, till USA Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.