Breivik själv reagerade genom att le brett när han fick höra att rätten beräknar honom som tillräknelig. Det innebär att han enligt honom själv fick igenom sitt mål att få massmordet och terrordåden betecknade som ”politiska dåd” istället för ett dåd av en psykiskt sjuk person.
Breivik själv sa genom sin försvarare Geir Lippestad till SVT att han inte tänker överklaga domen på fängelse och förvaring. En dom som innebär 21 års fängelse som sedan kan förlängas med fem år i taget i princip hur länge som helst.
Breivik kan ansöka om nåd, men tidigast efter tio år.
Breivik fick sist på dagen själv möjlighet att kommentera domen. Han sa då att han inte tänker överklaga eftersom han då ”legitimerar rätten”.
–Jag kan inte acceptera domen. Domen är i mina ögon icke legitim. Samtidigt kan jag inte överklaga eftersom jag då legitimerar rätten.
Avbröts av domaren
Sedan fortsatte han:
–Jag vill be alla militanta nationalister i Norge och Europa om ursäkt för att jag inte...
Då blev han bryskt avbruten av domare Wenche Elizabeth Arntzen som påpekade att det är rätten han ska tala till, ingen annan. Efter att mikrofonen stängts av fortsatte Breivik med att säga något som flera i salen uppfattade som:
–...kunde avrätta fler.
–Det här är inte tidpunkten för sånt, sa domare Wenche Arntzen.
Breivik fick därpå frågan om han ville ha betänketid innan han fortsatte sitt anförande.
–Jag vill inte ha betänketid, svarade han.
Därefter frågade domare Wenche Elizabeth Arntzen om han vill överklaga domen. Efter att ha överlagt med sin advokat Geir Lippestad en kort stund förklarade Breivik:
–Jag kommer inte att överklaga.
Inte heller åklagarsidan tänker överklaga domen. När presskonferensen inleddes strax innan sex läste åklagare Svein Holden upp ett meddelande från Riksåklagaren:
–Myndigheten ser ingen anledning till att ta saken vidare.
Breivik kommer nu att föras till Ila-fängelset utanför Oslo där han suttit det senaste året.
Lugnande besked
Beskedet om att Breivik inte överklagar var lugnande för Tore Bekkedal, en av de som överlevde massmordet på Utöya:
–För mig personligen är det skönt och viktigt att domen inte överklagas. Men för oss alla är det viktigaste att rättsystemet fungerar oavsett om domen överklagas eller inte.
Många av de drabbade var helt tysta när påföljden lästes upp. Senare var det många som grät när namnen på de döda lästes upp.
Freddy Lies två döttrar befann sig på Utöya när Breivik slog till. 16-åriga Elisabeth dog. Cathrine, 18, blev skjuten men överlevde. Hon är en av dem som under stor press vittnat mot Anders Behring Breivik.
–Det känns bra att det är över. Jag hoppas att vi aldrig får höra honom igen, även om jag förstår att det kanske inte blir så, sade han till SVT.
Ali Esbati var en av de som överlevde på Utöya:
–Jag känner lättnad även om det inte är något att jubla över, säger han till SVT om domen.
”Utsikterna för nåd lika med noll”
SVT:s juridiska expert Elisabeth Massi Fritz har följt hela rättegången för SVT:s räkning. Under dagen chattade hon med SVT:s tittare och kommenterade i direktsändning.
Där menade hon att det är väldigt liten risk att Breivik kommer att få en nådeansökan beviljad i framtiden:
–Utsikterna att han ska få det skulle jag vilja säga är lika med noll. Risken för fortsatt brottslighet är ju väldigt stor, det är ju experterna eniga om. Det har ju också Breivik själv sagt när han suttit i rättssalen.