Brexitavtalet skapar oro i Nordirland

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade Nordirlandprotokollet i Brexitavtalet har väckt djup ilska bland pro-brittiska protestantiska unionister.

Protokollet ska garantera att det inte blir någon hård landgräns mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland. I stället har en ny sjögräns mellan Storbritannien ock Nordirland lett till gränskontroller och störningar i handeln. Nu växer oron att missnöjet ska leda till nya våldsamheter.

– Många unionister är rätt oroliga nu. De upplever att Nordirland blir avskuret från Storbritannien. Storbritannien och EU måste inse hur instabil och skör situationen är. London och Bryssel har ett gemensamt ansvar för Nordirlands framtid, säger Katy Hayward, professor vid Queens University i Belfast.

Det som kallas The Troubles, den långa konflikten som krävde 3.700 dödsoffer, är fortfarande ett öppet sår i Nordirland. Trots att det gått mer än 20 år sedan fredsavtalet är fredsprocessen i allra högsta grad skör. Och skiljelinjerna mellan protestantiska unionister som ju vill tillhöra Storbritannien och katolska nationalister som vill tillhöra Irland finns fortfarande kvar.

”Nordirland blåst av Storbritannien”

– Det ska inte vara någon gräns! Nordirland är en del av Storbritannien. Varför ska vi betala skatt på varor från en annan del av Storbritannien? Boris har svikit Nordirland. Som vanligt blir Nordirland blåst av Storbritannien, säger unionisten Stewart Finlay.

Det största unionistiska partiet DUP vill skrota Nordirlandprotokollet helt och hållet och hotar med att hoppa av samarbetet i Nordirlands samlingsregering Stormont. Militanta unionister, så kallade lojalister, har meddelat den brittiske premiärministern Boris Johnson att de backar från fredsavtalet. Nyligen avbröt de allt samarbete med Nordirlands polis. Dessutom har gränskontrollanter och lokalpolitiker utsatts för hot.

Skjuter gränskontroller på framtiden

Dispyten mellan EU och Storbritannien om Nordirlandprotokollet har lett till att britterna ensidigt förlängt en övergångsperiod som skjuter hårdare gränskontroller på framtiden. EU hävdar att det bryter mot Brexitavtalet och har därför inlett en juridisk process mot Storbritannien. Analytiker varnar för att Nordirland hamnat i kläm i bråket mellan London och Bryssel.

– Jag oroar mig för att så länge EU och Storbritannien inte samarbetar och kompromissar kring Nordirlandprotokollet så kommer motsättningarna och spänningarna i Nordirland bara att fördjupas. De militanta grupperna kan fortfarande skada fredsprocessen, säger Katy Hayward, professor vid Queens University i Belfast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.