Genom en rösta igenom ”the benn bill” hoppas oppositionen kunna tvinga premiärminister Johnson att be EU om förlängd förhandlingstid till slutet av januari 2020. Något som den nytillträdde regeringschefen säger blankt nej till, han vill i stället att EU ska mjuka upp villkoren. Skulle Johnson förlora omröstningen väntar troligen nyval.
Den senaste bedömningen är att parlamentets brexitdebatt som tidigast kommer att inledas klockan 20 i kväll, svensk tid. Votering lär inte ske förrän tidigast klockan 23.
Den Labour-ledda oppositionen hoppas nå majoritet för sitt förslag med hjälp av ett antal konservativa Tory-ledamöter som också är emot en avtalslös brexit, däribland den förre finansministern Philip Hammond.
Möte med ”rebeller”
För att tvinga in sina upproriska partikamrater i ledet har Boris Johnson sagt att den som röstar mot partilinjen kommer uteslutas från den konservativa partigruppen och inte få kandidera för Tories i valet. Under dagen har han träffat några av dem på residenset 10 Downing Street, men enligt the Guardian lämnade de mötet utan kommentarer.
Att nervositeten är stor framgår inte minst av att det brittiska pundet på tisdagen föll till den lägsta nivån på närmare tre år gentemot den amerikanska dollarn.
”Alla säljer pundet”
– Alla säljer pundet då vi till följd av den politiska riskbilden har tvingats inse att brexit utan avtal är möjligt, säger valutastrategen Junichi Ishikawa på investmentbanken IG Securities i Tokyo till Reuters.
Storbanken Goldman Sachs höjer samtidigt sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan avtal till 25 procent, från tidigare 20 procent. Huvudscenariot är dock fortfarande brexit med avtal, vars sannolikhet ligger på 45 procent, enligt Goldman Sachs analytiker.
Sannolikheten för att det inte blir brexit alls beräknas till 30 procent, mot tidigare 35 procent.