Den brittiska regeringens vetenskapsrådgivare sir Patrick Vallance på fredagens digitala presskonferens i premiärministerbostaden på Downing Street 10 i London. Foto: Leon Neal /TT-AFP

Brittisk forskning: Muterade viruset kanske dödligare

Uppdaterad
Publicerad

Den muterade varianten av coronviruset som uppstått i Storbritannien kan vara dödligare än det ursprungliga viruset, enligt preliminära resultat från flera brittiska studier.

Bedömningen presenterades på fredagen på en presskonferens med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och regeringens vetenskapsrådgivare sir Patrick Vallance.

Vallance sade att resultaten tyder på en ökning av dödligheten med 30-40 procent. För att förtydliga innebörden tog han dödligheten för 60-åringar som exempel: Tidigare har omkring 10 av 1 000 smittade 60-åringar avlidit, men med den nya varianten kan man vänta sig att antalet stiger till 13-14 på 1 000.

Coronapandemin

Osäkerheten stor 

Men det rör sig om preliminära resultat och osäkerheten är fortfarande stor.

– Jag vill betona att det råder stor osäkerhet kring dessa tal och att vi behöver arbeta mer för att öka precisionen, men det finns uppenbarligen skäl till oro för att den här varianten är både dödligare och mer smittsam, sade Vallance.

Både Pfizers och AstraZenecas vacciner väntas fungera mot den brittiska varianten.

Smittsamheten oroar

Den brittiska coronavarianten B.1.1.7 har väckt stor oro för att ett antal mutationer bedöms ha gjort den mer smittsam än andra varianter, vilket lett till att en rad länder har infört restriktioner för resenärer från Storbritannien. Enligt tidigare studier är den 30-70 procent mer smittsam än det ursprungliga viruset.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter fanns 55 kända fall av virusvarianten i Sverige i tisdags, en ökning från 25 veckan före. 16 av dem hade ingen känd koppling till resor från Storbritannien.

Få prover analyseras

En svårighet i spårningen av virusvarianten är att man måste analysera virusets DNA med hjälp av så kallad helgenomsekvensiering för att veta vilken variant det rör sig om. Detta görs bara i ett fåtal fall, drygt 700 under de fyra veckorna fram till 10 januari. Samtidigt testades över 900 000 personer, varav över 160 000 var smittade.

Därför kan det finnas ett mörkertal av oviss storlek. Folkhälsomyndigheten arbetar för att öka kapaciteten för att genomföra sådana analyser.

Aktörerna som står bakom bedömningen

Bedömningen av virusvariantens dödlighet bygger på preliminära resultat från fem olika studier gjorda av Imperial College, London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of Exeter, Public Health England (Englands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten) och sjukhusnätverket Co-Cin.

Dessa har i sin tur utvärderats av den brittiska regeringens expertkommitté Nervtag, New and Emerging Resipratory Virus Threats Advisory Group.

Alla studier utom Co-Cins fann en statistiskt säkerställd ökning av dödligheten för den muterade varianten.

Resultaten presenteras i en rapport från Nervtag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet