till höger: bild på ett brittiskt postombud. till höger: Rishi Sunak i talarstolen i parlamentet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett av de värsta justitiemorden i vår lands historia”, säger den brittiska premiärministern Rishi Sunak. Foto: Adrian Dennis/AFP/TT, AP

Brittisk postskandal har blivit het fråga – efter omtalad tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

En omtalad tv-serie har fört fram en stor brittisk rättsskandal i ljuset.

Nu lovar regeringen att rentvå och kompensera över 900 tidigare postmästare som felaktigt dömts för förskingringsbrott.

Orsaken till skandalen är en defekt programvara.

Den nya brittiska tv-serien ”Mr Bates vs the post office” ser ut att leda till slutet på en långdragen rättsskandal i Storbritannien.

Mellan 1999 och 2015 dömdes över 900 brittiska postmästare felaktigt för bland annat förskingring, bokföringsbrott och stöld.

Ännu fler blev felaktigt anklagade och fick sina avtal rivna, gick i konkurs och förlorade sina hem och sitt levebröd.

– Det handlar om många liv som är förstörda, och väldigt mycket pengar som de felaktigt har krävts på. Det handlar om många politiker och statstjänstemän som på ett eller annat sätt försökt sopa det här under mattan, säger James Savage, chefredaktör för den engelskspråkiga tidningen The Local.

Systemfel i Horizon

I centrum står programvaran Horizon, som började användas av det statliga postbolaget Post Office i slutet av 1990-talet. Nästan omedelbart stod det klart att systemet visade felaktiga underskott.

Postbolaget nekade dock till bristerna – och ställde hundratals postmästare, ofta småföretagare och mindre franchisetagare, inför rätta. Man krävde också pengarna tillbaka.

Hundratals drabbade har i nästan 20 år försökt få upprättelse. Först 2019 slog en domare fast att Horizon innehållit defekter, och Post Office nådde en förlikning med 555 tidigare postmästare på 58 miljoner pund.

Domar ska rivas upp

Sedan dess har 93 personer fått sina domar hävda, men de flesta har fortfarande inte blivit rentvådda eller fått kompensation.

Bara en vecka efter att dramaserien haft premiär, och trycket från allmänheten blivit allt hårdare, meddelade dock Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att samtliga domar ska rivas upp.

Lagförslaget, som har brett politiskt stöd, innebär i praktiken att man rundar den normala rättsprocessen.

– Det är väldigt ovanligt, och det kanske inte är alla som i grunden tycker att det är ett bra tillvägagångssätt, men de flesta är överens om att orättvisan måste lösas på något sätt och det måste göras skyndsamt, säger James Savage.

Så mycket kommer de drabbade att erbjudas i kompensation

Över 4000 personer uppges ha rätt till kompensation till följd av den omfattande postskandalen.

De 555 postmästarna som drev rättsfallet, och vann, mot Post Office 2019 har rätt till 75 000 pund, cirka 982 000 kronor, vardera. Två tredjedelar av dem väntas dock tacka nej till erbjudandet för att i stället försöka få mer, rapporterar BBC.

De som får sina domar upphävda kommer att erbjudas 600 000 pund, omkring 7,8 miljoner kronor.

De som inte blivit dömda eller var med och drev rättsfallet mot postbolaget men ändå har drabbats av Horizonhaveriet kan ansöka om att få sina fall undersökta och eventuellt bli kompenserade. Än så länge har fler än 2 700 kvalificerade anspråk inkommit.

Utbetalningarna beräknas kosta staten minst 450 miljoner pund, nästan 5,9 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.