Gilda Hamidi-Nia är SVT:s utsände reporter i Mellanöstern, just nu på plats i Bagdad. ”Minsta lilla gnista kan bli det som eskalerar”, säger hon. Foto: Vlada Cakic/TT

Svenskägd brittisk tanker har beslagtagits av Iran

Uppdaterad
Publicerad

Det iranska revolutionsgardet uppger att en svenskägd brittisk tanker beslagtagits av Iran, skriver nyhetsbyrån AFP. Stena Bulk bekräftar att deras oljetanker Stena Impero närmats av oidentifierade fartyg och sedan svängt mot Iran. Samtidigt går Storbritannien ut med att ytterligare en tanker har beslagtagits av Iran, vilket Iran tillbakavisar, rapporterar Reuters.

Oljetankern, Stena Impero, var på väg till Saudiarabien när det plötsligt avvek från sin planerade rutt i Hormuzsundet. Tankern ska ha vänt norrut in i iranskt territorium.

Händelsen med den första tankern bekräftas i ett pressmeddelande av företaget Stena Bulk, som äger fartyget. Besättningen består av 23 personer, och det finns inga uppgifter om skador. Enligt Stena Bulk tappade man kontakt med tankern 17.00 svensk tid.

Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk, uppger för TT att det inte finns några svenskar ombord. Hånell uppger för Sky News att nationaliteterna på de 23 besättningsmännen ombord är rysk, indisk, lettisk och fillipinsk. Samtliga ur besättningen hålls kvar på fartyget, som nu befinner sig i den sydiranska hamnstaden Bandar Abbas, säger Reuters.

”Ignorerade varningar”

Tankern ska ha närmats av flera mindre fartyg och en helikopter, skriver Stena Bulk i sitt pressmeddelande.

”Det är för nuvarande inte möjligt för oss att kontakta tankern, som färdas norrut mot Iran”, skriver Stena Bulk på fredagskvällen.

Irans statliga nyhetsbyrå IRNA säger att tankern stängde av sin spårare, och ignorerade flera varningar innan det stoppades.

Ytterligare en tanker

Enligt Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt ska ytterligare en tanker, Mesdar, ha konfiskerats av Iran. Fartyget ska ha vänt norrut mot Iran, 40 minuter efter Stena Impero. Tankern är brittiskägd och Liberiaflaggad. Data visar att fartyget därefter ändrat kurs igen och vänt tillbaka västerut in i Persiska viken, rapporterar Reuters.

– Dessa beslag är oacceptabla. Det är av största vikt att navigationsfriheten upprätthålls och att alla fartyg kan röra sig säkert och fritt i regionen, säger utrikesminister Hunt.

Däremot tillbakavisar den iranska nyhetsbyrån Tasnim att det andra tankfartyget, Mesdar, har tillfångatagits av Iran. Enligt Tasnim fick fartyget fortsätta sin kurs efter först blivit varnade av säkerhets- och miljömässiga skäl. Ägarna av det Liberiaflaggade tankern säger att fartyget fått segla vidare efter blivit bordade av beväpnade soldater, rapporterar Sky News.

Nedskjuten drönare

Natten till fredagen uppgav USA:s president Donald Trump att USA oskadliggjort en iransk drönare i Hormuzsundet. Drönaren ska ha varit mindre än en kilometer från det amerikanska stridsfartyg som oskadliggjorde den.

”Vi har inte förlorat någon drönare, varken i Hormuzsundet eller någon annanstans. Jag misstänker att (det amerikanska stridsfartyget) USS Boxer har skjutit ned sin egen drönare av misstag!”, skrev Irans vice utrikesminister Seyed Abbas Araghchi på Twitter.

Förlänger stopp

Beskedet från revolutionsgardet kommer sedan Gibraltars högsta juridiska instans beslutat att en iransk oljetanker som beslagtagits i Gibraltar efter misstankar om att den var på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner får hållas kvar i ytterligare 30 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP.

Supertankern Grace 1, med 2,1 miljoner fat olja ombord, stoppades av brittiska marinen och polisen i det brittiskkontrollerade territoriet den 4 juli. Iran förnekar att fartyget var på väg till Syrien och har kallat kvarhållandet ”sjöröveri”.

I förra veckan uppgav USA:s försvarsdepartement att fem iranska krigsfartyg försökt stoppa en brittisk oljetanker i Hormuzsundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.