Labourledaren Jeremy Corbyn, talmannen John Bercow och brexitministern Stephen Barclay i underhuset. Foto: Reuters

Brittiska parlamentet röstade nej till allt – igen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen röstade det brittiska parlamentet än en gång om sina egna brexit-förslag. Fyra förslag låg på bordet – men återigen röstade ledamöterna nej till allt.

Förra veckan tog det brittiska parlamentet större makt över brexit-debatten. De röstade då om flera förslag på hur Storbritannien skulle gå vidare med brexit. De röstade nej till allt.

Under måndagskvällen gjorde de ett nytt försök – med samma resultat. Det här efter att de dessutom i fredags återigen hade röstat nej till Mays framförhandlade utträdesavtal.

Röstade nej till allt – igen

Precis som veckan innan var förslagen parlamentet röstade om vägledande. De var alltså inte bindande för regeringen. Däremot fanns det en förhoppning om att parlamentet på det här sättet skulle kunna visa vad de vill – efter att de återigen sagt nej till utträdesavtalet.

Men det blev inget besked. Det förslag som var närmast att klubbas igenom under måndagskvällen var, som väntat, förslaget om en tullunion med EU. Det förlorade med endast tre röster – 273 mot 276.

De andra förslagen var att landet skulle stanna kvar inom EU:s inre marknad ungefär som Norge i dag, att en andra folkomröstning skulle hållas eller att parlamentet skulle säga nej till att lämna EU om inte ett avtal är klart innan den 12 april.

Ledamot lämnar partiet

Bristen på resultat väckte starka känslor i parlamentet. Den konservative ledamoten Nick Boles, som låg bakom ett av de förslag som röstades ned på måndagskvällen, steg kort senare upp och meddelade att han lämnar partiet omedelbart.

– Mitt parti kan inte kompromissa, sade han och lämnade sedan salen.

Boles väntas nu sitta som oberoende i parlamentet.

May har kallat in till ett regeringsmöte under tisdagen. Nästa steg väntas vara att hon ska lägga fram utträdesavtalet en fjärde gång under veckan.

Om parlamentet inte antar ett utträdesavtal innan den 12 april, eller fattar beslut om en ny folkomröstning, så väntar ett avtalslöst brexit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.