Georg DeJesus omfamnas av sin familj efter frigivningen. Foto: Anna Liz Nichols/AP/TT

Bröder fria efter 25 år – dömdes felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Efter 25 år i fängelse har två bröder i Michigan i USA, som felaktigt dömdes för mordet på en vän till familjen 1995, fått sina domar hävda och släppts fria.

– Jag vill be om ursäkt för vad som gjorts mot er. 25 år av era liv har tagits i från er och kan inte ersättas, sade domaren Martha Anderson vid domstolen i Oakland som rev upp domen.

Bröderna firade sina första ögonblick i frihet med att krama om familjemedlemmar utanför rätten. Sedan väntade familjemiddag på restaurang.

– Vi var bara barn när vi spärrades in och nu är vi män, sade Melvin de Jesus.

Bröderna George och Melvin De Jesus dömdes för mordet på Margaret Midkiff, som hittades död i sitt hem i Pontiac i Michigan 1995. Ett år efter mordet matchades dna från brottsplatsen med en annan mans, medan inget dna hittades som matchade brödernas.

Vid rättegången 1997 vittnade Brandon Gohagen, vars dna hittats på brottsplatsen, om att bröderna ska ha tvingat honom till att förgripa sig på offret, och att de sedan dödat henne. Bröderna dömdes till livstids fängelse för mord, medan Gohagen dömdes för dråp och sexualbrott.

Enligt biträdande statsåklagare Robyn Frankel handlade dock Gohagen, som senare dömts till livstid för ett annat mord, ensam. Det har också visat sig att Gohagen misslyckades vid ett test med lögndetektor, och flera vittnen har trätt fram och gett bröderna alibi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.