Här attackeras boende i Jit av vad som uppges vara israeliska bosättare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här attackeras boende i Jit av vad som uppges vara israeliska bosättare. Foto: Reuters

Byar på Västbanken attackerades av bosättare: ”Statlig terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 israeliska bosättare kan ha deltagit i de attacker mot palestinier som ägde rum på Västbanken under torsdagen.

En person dog och en skadades allvarligt i attackerna – som av det palestinska utrikesdepartementet kallats för ”statligt organiserad terrorism”.

– De började slå sönder hus och bränna bilar, säger Hassan Orman som bor i Jit.

På torsdagskvällen gick maskerade bosättare till attack mot palestinier i byar på, den av Israel ockuperade, Västbanken.

En ung palestinsk man dödades och en annan skadades allvarligt i byn Jit, enligt det palestinska hälsodepartementet, till Reuters.

Krig mellan Israel och Hamas

De israeliska bosättarna, varav en del uppges ha varit beväpnade, satte eld på hem och bilar och kastade molotovcocktails och stenar.

– Plötsligt hörde vi oväsendet när bilarna förstördes och elden tog fart. Vi sprang ut och såg bosättarna. De kom till dörren, slog till och flydde, säger Ibrahim Seddah som bor i Jit.

Gårdagens attack kan ses som den senaste i en rad attacker av bosättare på Västbanken. Det palestinska utrikesdepartementet kallar bosättarnas attacker för ”organiserad statlig terrorism”.

Netanyahu: ”Ytterst allvarligt”

Den israeliska militären IDF säger att polis- och militärenheter ingrep och arresterade en israel. IDF, liksom Israels president Isaac Herzog, har fördömt händelsen.

IDF menar att det handlar om ”tiotals israeliska civila, varav vissa maskerade”.

Samtidigt rapporterar flera israeliska medier, bland annat The Times of Israel, att det snarare ska ha rört sig om minst 100 israeliska bosättare som deltog i den senaste attacken på Västbanken.

Benjamin Netanyahus kontor meddelar i ett uttalande att premiärministern ser ”ytterst allvarligt” på händelsen.

Fördömanden från flera håll

EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelar på fredagen att han kommer att föreslå sanktioner mot israeler som möjliggör bosättarvåldet. Det skriver han på X.

”Dag efter dag, under närmast total straffrihet, eldar israeliska bosättare på våldet på ockuperade Västbanken”, skriver han.

Också Vita huset har fördömt det inträffade:

”Israeliska myndigheter måste vidta åtgärder för att skydda alla i samhället från att skadas, vilket innefattar ingripanden för att stoppa sådana former av våld och hålla samtliga förövare ansvariga”, säger en talesperson för det nationella säkerhetsrådet.

BOSÄTTARVÅLD

Mellan den 7 oktober 2023 och den 12 augusti i år har FN:s kontor för humanitära frågor OCHA registrerat 1 250 attacker av israeliska bosättare mot palestinier, vilka ska ha orsakat 120 dödsfall och 1 000 fall av skador på egendom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet