Foto: Scanpix

Byggindustrin: Ta efter Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs allt färre bostäder i Sverige – och en förklaring till det är att det tar för lång tid från planering till byggstart. Byggindustin uppmanar nu regeringen att titta på Tyskland där det kan gå fem gånger snabbare än i Sverige att bygga.

I dag byggs nästan bara hälften så mycket som 2006, enligt siffror från SCB. Planer på nya bostäder drar ofta ut på tiden.

Ett exempel är det gamla tobaksmonopolets tomt mitt på Södermalm i Stockholm. Där vill NCC bygga 220 nya bostäder. Hittills har företaget väntat fem år på att få börja bygga. Detaljplaneringen går långsamt och en detaljplan har överklagats.

I Tyskland går det desto fortare

På NCC:s byggen i Tyskland går det desto fortare. Idén till ett 50-tal stadsradhus i östra Berlin kom för bara två år sedan. Men redan är det dags för de första köparna att flytta in.

Tyskland har sedan tiden efter kriget ett särskilt snabbspår i sin plan- och bygglag. Hälften av alla NCC:s byggprojekt i Berlin byggs med stöd av snabbspåret som heter paragraf 34. Det gör bostadsbyggen både billigare och snabbare.

–Om man bygger samma sak som finns i omgivningarna så kan man hoppa över komplicerade planprocesser. Man går direkt på ett bygglov, berättar Olle Boback, vd på NCC i Tyskland.

”Förvånad att vi inte tagit intryck tidigare”

–Det kan gå fem gånger snabbare att planera och bygga i Tyskland, säger NCC. Företaget menar att det kraftiga raset för bostadsbygget  i Sverige delvis hänger samman med de långa plantiderna. Nu vill Byggindustrin att regeringen inför det tyska snabbspåret också i den svenska bygglagen.

-Jag är förvånad över att vi inte tagit intryck av detta tidigare, säger Ola Månsson, vd på Sverige Byggindustrier.

Jag ser framför mig att regeringen och bostadsministern ser på det här och kanske sätter upp mål att försöka korta våra handläggningstider till hälften, fortsätter han.

Bostadsministern: Vi utreder möjligheterna

Till SVT säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) att planer finns på att ändra de svenska reglerna.

–I Tyskland har detaljplaneprocessen kortats avsevärt genom ett förenklat planförfarande. Vi avser att att utreda möjligheterna att genomföra liknande förändringar i vårt svenska system, säger Attefall.

”Grannarna får hitta en annan plats att rasta sin hund”

Men grannarnas möjligheter att påverka är små. En trist baksida, menar oppositionspartiet De Gröna i Berlins stadsparlament.

–Paragraf 34 ger inte särskilt stort utrymme för det. När grannarna får veta att bygglov getts, om de alls får veta det, måste de omgående göra nåt, säger Andreas Otto, talesperson för partiet i byggnadsfrågor.

–Grannarna kan inte påverka speciellt mycket. Tyvärr får de hitta en annan plats att rasta sin hund på. Så tycker tyska politiker och beslutsfattare, säger Olle Boback på NCC.

Fakta

Fakta bostadsbyggande

* Första halvåret 2006, då toppen nåddes under 2000-talet, påbörjades närmare 17.450 nya bostäder.

* Första halvåret i år (2012) påbörjades 9.900 nya bostäder. En minskning med 43 procent jämfört med 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.