Det ser nu ut som om de konservativa vinner valet. De kan till och med få egen majoritet. De brittiska tv-bolagens uppdaterade prognos tyder på det.
Det står helt klart att hela valrörelsen bedrivits under falska förutsättningar. Opinionsmätningarna har alla visat på dött lopp mellan konservativa och Labour.
Nu är valet en katastrof för både Liberaldemokraterna och Labour. Man kan räkna med att ledarna, Nick Clegg respektive Ed Milliband snabbt kommer att avgå.
Camerons löfte att en folkomröstning om EU-medlemskapet ska hållas före 2017 års utgång kommer nu att infrias. Det betyder att politiken i landet fram till dess kommer att präglas av EU-frågan.
Cameron har nog vunnit på att man litar mer på hans ekonomiska politik. Labour har troligen förlorat på att man behövt stöd av det skotska nationalistpartiet SNP som ju vill skilja Skottland från övriga riket. Det har uppfattats som konstigt att Labour får stöd av ett parti som vill splittra Storbritannien.
Krossat Labour
SNP har nu krossat Labour i Skottland. Labour får bara behålla något av sina 41 mandat där. Man kan också säga att det är SNP:s framgångar som berövat Labour en reell chans att bilda regering.
Det EU- och invandringskritiska Ukip får visserligen många röster och kommer vad vi kan förstå att bli tredje största partiet, men så som valsystemet fungerar är prognosen nu att det bara får två mandat i parlamentet.
Det parti som drabbats av den största katastrofen är Liberaldemokraterna. De straffas för att de samarbetat med de konservativa i regeringen under fem år. Partiet ser ut att förlora nästan 50 mandat och hamnar i det nya parlamentet på kanske tiotalet mandat.
Utmålad som hot
Labours förlust beror troligen på att de konservativas linje de sista veckorna har varit att utmåla Labour som ett hot. Kaos skulle bryta ut om Labour fick makten, stödd av SNP. SNP har under intryck av sina väntade framgångar börjat tala om ännu en folkomröstning om Skottlands utbrytning ur Storbritannien.
Labourledaren Ed Miliband anses ha fört en politik som legat klart till vänster av den politik som Labour tidigare fört under Tony Blair och Gordon Brown. Han har även haft konservativa medier emot sig och han har utmålats som en dålig ledare. Han har visserligen blivit bättre men det är många som menar att Milliband inte trivs framför en tv-kamera och att han inte lyckats kommunicera sitt budskap.
Litat mest på Cameron
David Cameron är alltså den som folk har litat mest på. Om han nu – som det ser ut – blir premiärminister en andra omgång betyder det att Storbritannien före slutet av 2017 ska rösta om medlemskapet i EU ska fortsätta eller upphöra.
Cameron har lovat sina väljare att han innan dess ska försöka förhandla med EU för att få bättre villkor, till exempel att människors rätt till fri rörlighet inom EU ska begränsas. Från till exempel Tyskland har han redan fått ett nej till detta krav. Frågan är alltså vad Cameron kan uppnå i förhandlingarna.
Dessutom kommer Cameron att fortsätta sin sparpolitik. Labouroppositionen har i sin valrörelse varnat för att det kommer att bli mycket smärtsamma nedskärningar.
Cameron ställs också inför ett svårt problem att ena landet. SNP:s framgångar gör att partiet mycket väl kan kräva en ny folkomröstning om ett utträde ur Storbritannien. Genom att SNP i stort sett tagit hem de allra flesta skotska mandaten kan man säga att bindningarna till London har blivit lösare.