Nicholas Aylott, chef för Europaprogrammet på UI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En stor del av Labours strategi har varit försiktighet”, säger statsvetaren Nicholas Aylott. Foto: SVT

Statsvetaren: Valsystemet gynnade Labour – gör ett succéval

Uppdaterad
Publicerad

Labour är valet stora segrare och vinner med en majoritet.

Samtidigt kan resultatet till viss del förklaras av en överdriven effekt av valsystemet. Det menar statsvetaren Nicholas Aylott.

Under fredagsmorgonen stod det klart att Labour får tillräckligt med mandat för att bilda regering och Storbritannien står därmed inför ett maktskifte.

– En stor seger för oppositionspartiet Labour som snart är regeringsparti. Men samtidigt är det en seger med en överdriven effekt av valsystemet, säger Nicholas Aylott, chef för Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet, och fortsätter:

Valet i Storbritannien

– Labour har vunnit lite över en tredjedel av rösterna men det räcker till att vinna nästan två tredjedelar av mandaten i underhuset. Så det är en stor bonus valsystemet ger i detta valet.

”Konservativ kollaps”

Samtidigt beskriver han resultatet som en konservativ kollaps.

– Det är väldigt ovanligt att en regering med en stabil majoritet i parlamentet förlorar och går över till en annan regering med en stabil regering. Det har bara hänt en gång tidigare.

Att framgången för Keir Starmer och Labour har varit så stor kan till viss del förklaras med att han har haft tur, menar Aylott.

– Det konservativa partiet har drabbats av interna splittringar, många små och större skandaler, tuffa ekonomiska tider, hög invandring och långa vårdköer. Det är faktorer som påverkar en sittande regering.

Labours strategi inför valet har inneburit att partiet har tagit sig tillbaka från ytterkanten på vänstersidan där de var 2019 och rört sig in mot mitten.

– Och det är där man brukar vinna val, vilket är precis det man har gjort.

Hotas av Reform UK

Tories, som nu tappat regeringsmakten, har gjort ett av sina sämsta val någonsin.

– Nu står de konservativa inför en grundläggande utmaning, för det finns konkurrens på högersidan. Det har man inte haft i Storbritannien på väldigt länge.

Det är Reform UK som har gått framåt och riskerar att ta Tories väljare.

– Det innebär två partier i ungefär samma rymd i politiken som konkurrerar mot varandra i enmansvalkretsar. Det är väldigt problematiskt för Tories, säger Nicholas Aylott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet