Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Labours partiledare Keir Starmer talar till det brittiska folket efter valet. Foto: JUSTIN TALLIS

Väntad seger för Labour – maktskifte väntar i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Rishi Sunak erkänner sig besegrad och ett maktskifte väntar britterna. Labourpartiet går mot en överlägsen seger och den nya premiärministern utlovar förändring.

– Det är nu dags för oss att leverera, säger Labours Keir Starmer i sitt segertal.

Arbetarpartiet Labour får 411 av underhusets platser när 645 av valkretsarna är färdigräknade, och Sir Keir Starmer blir ny premiärminister. Resultatet visar på en dryg fördubbling av mandat från valet 2019.

– Väljarna har talat och de är redo för förändring, säger Labourledaren Keir Starmer under sitt segertal på fredagsmorgonen.

Val i Storbritannien 2024

– Det är nu dags för oss att leverera, säger Starmer och lovar att ta politiken åter i allmänhetens tjänst.

Det konservativa partiet Tories får minst 119 platser när fem valkretsar återstår.

Bland de Tories som förlorar sina parlamentsstolar finns nuvarande försvarsminister Grant Shapps och den tidigare premiärministern Liz Truss, enligt Sky News. Totalt tappar de konservativa Torypartiet ungefär 221 mandatplatser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tory-ledaren Rishi Sunak talar efter det brittiska valet och erkänner sig besegrad. Foto: DARREN STAPLES

Löften från Labour

Den kommande premiärministern Starmer tänker få ordning på både företag och arbetares ekonomi och minska väntetiderna inom vården. Han säger också att han kommer ta grepp om invandringen, men inte fortsätta driva den sittande regeringens förslag om att skicka asylsökande till Rwanda.

Vallokalsundersökningen är gjord av BBC, ITV och Sky News och resultatet går i linje med tidigare opinionsundersökningar.

Nigel Farages, högerpopulistiska Reformparti får enligt undersökningen 13 platser och ser alltså ut att ta flera stolar, på bekostnad av Tories.

– Min plan är att bygga en nationell massrörelse de närmaste åren, säger Farage efter att själv ha blivit invald.

Även Liberaldemokraterna gör ett positivt resultat och ökar med drygt 50 platser, vilket innebär fler ledamöter i parlamentet än partiet haft på över 100 år, enligt Sky News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet