Keir Starmer, Storbritannien nya premiärminister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Keir Starmer, Storbritannien nya premiärminister, skrotar planerna med att skicka asylsökande till Rwanda – se mer i klippet. Foto: Reuters

Keir Starmer skrotar Rwanda-planen

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer och hans regeringen kommer inte fortsätta med Rwanda-planen, säger han på en presskonferens.

– Jag är inte beredd att fortsätta med en gimmick som inte fungerar.

Rwanda-planen introducerades av den förra regeringen och röstades igenom tidigare i år. Den hade som tanke att avskräcka migranter och asylsökande att ta sig till Storbritannien illegalt via båtar över den engelska kanalen.

Enligt det avtal som Storbritannien ingick med Rwanda skulle personer kunna flygas till sistnämnda land, där asylprocessen skulle fortgå. Och de som beviljas asyl skulle därefter stanna där.

Val i Storbritannien 2024

Storbritannien har i utbyte betalat Rwanda minst 240 miljoner pund, motsvarande över 3,1 miljarder kronor, för programmet. Och nästa år var det trott att siffran skulle stiga med ytterligare 50 miljoner pund.

Men nu har den nytillträdde premiärministern Keir Starmer meddelat att den nya regeringen inte kommer fortsätta sin föregångares politik för att deportera asylsökande, och avslutar den därmed innan några flyg hunnit avgå.

– Rwanda-programmet var dött och begravet innan det startade. Det har aldrig varit avskräckande, sa han på presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2024

Mer i ämnet