Under natten till tisdagen röstade FN:s säkerhetsråd igenom de hittills hårdaste sanktionerna mot Nordkorea. De innebär bland annat att FN:s medlemsstater förbjuds importera textil från Nordkorea – landets näst största exportprodukt.
Under 2016 exporterade Nordkorea textil till ett värde av 752 miljoner dollar. Textilexporten stod för en fjärdedel av landets handelsinkomster och den övervägande majoriteten, omkring 80 procent, exporterades till Kina, enligt data från Sydkorea, skriver Reuters.
– Nordkorea har en egen valuta, won, som är helt värdelös när man kommer utanför landets gränser. Genom att strypa möjligheterna att få tillgång till utländsk valuta hoppas man kunna göra livet surare för eliten i Pyongyang, säger Carina Bergfeldt i Morgonstudion.
– Tidigare sanktioner har slagit hårt mot den redan fattiga befolkningen på landsbygden, det här är ett sätt som man hoppas ska träffa rätt personer, säger Carina Bergfeldt.
Nionde FN-sanktionerna sedan 2006
FN-sanktionerna är de nionde sedan 2006 och de hittills kraftigaste. Förutom stoppet av textilexport innebär de också begränsningar av Nordkoreas möjlighet att importera råolja och naturgas från omvärlden. Sanktionerna röstades igenom av ett enhälligt säkerhetsråd.
Inför FN-omröstningen varnade Nordkorea för att sanktionerna skulle kunna få allvarliga konsekvenser för USA. ”Åtgärderna kommer att åsamka USA den värsta smärtan och lidandet”, kommenterade Pyongyang under måndagen.
Hotet bör tas på allvar
Det är inte första gången som tonläget är skarpt mellan just USA och Nordkorea men trots det bör hotet tas på allvar menar SVT:s Asienkorrespondent, Susan Ritzén.
– Vi ska tolka det med stort allvar. Den här gången var det ingen talesperson som utryckte det här hotet utan det kom direkt från försvarsdepartementet. Så brukar det inte gå till och det visar att man har höjt hotnivån ytterligare ett snäpp.