Foto: Anders Mohlin/SVT

Carina Bergfeldt: Mötet mellan USA och Nordkorea en logistisk mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet kom: Donald Trump har tackat ja till Kim Jong-Uns inbjudan att träffas.

Nu är frågan var, när och hur ledarna ska träffas.

– Pentagon sitter nu och kliar sina huvuden för att lösa det här, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Hur ser länderna på mötet?

– Båda länderna ser något att vinna på mötet. För Nordkorea är det här en ljusglimt. Landet lider just nu av hårda sanktioner och är under militärt hot från USA. Så att Kim Jong-Un går ut och säger att han vill  träffa Donald Trump och Donald Trump säger ja; det ser bra ut gentemot folket i Nordkorea.

Nordkorea-krisen

– Även för Donald Trump finns det saker att vinna på det här. Han har ju redan fått ett löfte från Kim Jong-Un att han inte kommer att genomföra några provsprängningar – om det håller så är det en fjäder i hatten för Trump.

Vet man var det här mötet kommer att äga rum?

– Ett sådant här möte är en logistisk mardröm. När USA:s president reser någonstans är det ett oändligt arbete runt den proceduren. Ska de träffas i den demilitariserade zonen där Sydkoreas president ska träffa Nordkorea inom kort, eller ska Trump åka till Pyongyang eller ska Kim Jong- Un åka till Washington? Pentagon sitter nu och kliar sina huvuden för att lösa det här.

Hur har beskedet om det här mötet tagits emot i USA?

– Med försiktig optimism, skulle jag säga. Men det man pratar om nu är ”vem är det som blåser vem?” Det är ju otroligt modigt gjort av Trump och en stor gest som kan visa sig vara väldigt smart eller väldigt dumdristig. Det kritikerna säger är att det verkar som att han har tackat ja utan att få något tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet