USA:s avgörande misstag var att sluta ett avtal med talibanerna som inte tog hänsyn till vad som skulle hända i Afghanistan efter tillbakadragandet, enligt Carl Bildt. Foto: Reuters

Carl Bildt: Ingen stjärnstund för amerikansk utrikespolitik

Publicerad

De sista amerikanska styrkorna ska lämna Afghanistan den 31 augusti. USA:s sorti har varit allt annat än lyckad, menar Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt:

– Det här har varit ett uttåg och avslut av framförallt det amerikanska engagemanget i landet som jag tycker varit mer sjabbligt än när till och med Sovjetunionen lämnade.

Den sista augusti ska USA:s 20-åriga insats i Afghanistan vara avslutad, enligt president Joe Bidens satta tidsfrist. I samband med det påbörjade uttåget ur landet har talibanerna återerövrat makten och de internationella evakueringarna har kantats av våldsamheter och politisk oro.

– Det har inte varit någon stjärnstund för den amerikanska utrikespolitiken om jag uttrycker saken försiktigt, dessvärre. Jag säger detta med stor beklagan, vemod och sorg över vad som kan komma, säger Carl Bildt i Morgonstudion.

Talibanernas maktövertagande

Avgörande misstag

Enligt honom var ett avgörande misstag att USA inte lyckades förhandla fram en politisk lösning med talibanerna som inkluderade den afghanska regeringen.

– De lämnade den afghanska regimen och allt man byggt upp och försökt göra vind för våg och hoppades att det skulle lösa sig. Men vad talibanerna gjorde då, föga förvånande, var att vänta tills amerikaneringa gett sig av.

Carl Bildt är också kritisk till hur USA gick tillväga när de inledde reträtten och menar att det var demoraliserande för den afghanska militären.

– Styrkan i en armé beror dels på att de har vapen, och det hade de, men det är framförallt moralen, tillförsikten, framtidstron som avgör. Det är därför man slåss. När de fick signaler från amerikanerna om att de skulle ge sig av omedelbart för det här kommer att gå åt ett mindre bra håll – varför skulle de då offra sina liv för något de allierade som byggt upp dem sa var lönlöst?

”Humanitärt problem vi inte kan vända ryggen”

Hur framtiden i landet kommer att se ut när det sista amerikanska planet lyft med de sista amerikanska soldaterna återstår nu att se, enligt Bildt.

Han understryker dock vikten av att FN kan fortsätta bedriva humanitära insatser i landet – där 20 miljoner människor uppskattas vara beroende av livsmedelshjälp, en andra våg av torka slår hårt och där en stor del av befolkningen är på flykt undan talibanstyret.

– Det är ett humanitärt problem som vi inte kan vända ryggen. Om vi gör det kommer det att påverka för det första en mänsklig tragedi, för det andra stabiliteten i närområdet och för det tredje ytterst oss på olika sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet