SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i Afghanistan 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team var på plats i Afghanistan 2021 när talibanerna tog makten. ”Om man tittar noga kan man se att jag var väldigt stressad”, säger Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Tre år sedan talibanerna återtog makten i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tre år sedan talibanerna tog makten i Afghanistan. Under den tiden har miljontals flickor berövats möjligheten till utbildning.

– De undrar var deras hopp om framtiden har tagit vägen, säger Anna Ek, Sverigechef för Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Talibanstyret firar treårsdagen med militärparader, samtidigt som många afghaner befinner sig i en humanitär kris.

Svenska Afghanistankommittén, SAK, är den största svenska biståndsaktören i landet. Förra året förbjöds organisationen att bedriva verksamhet i Afghanistan.

Talibanernas maktövertagande

– De som har det svårast i landet är flickor och kvinnor som undrar var deras hopp om framtiden har tagit vägen, säger Anna Ek, Sverigechef för SAK.

Talibanstyret, som inte erkänns av något annat land, har stoppat flickor från att ta del av utbildning från årskurs sex. Enligt Unesco har totalt 2,5 miljoner flickor berövats chansen till utbildning.

– När maktskiftet kom hade många förhoppningar om att det inte skulle vara samma ideologi som förut. Men det har sakta visat sig att löfte efter löfte brutits, säger Anna Ek.

Kvinnor får inte röra sig fritt på gatorna

Att färre personer får tillgång till utbildning, innebär också ett hårt slag mot landets ekonomi, som redan är under hård press.

Afghanistan saknar helt en internationell bankverksamhet och förra året utgjorde bistånd 30 procent av landets BNP. Den största bidragsgivaren förutom FN är USA, enligt AP.

Friheten för framför allt kvinnor starkt begränsad, samtidigt som media i landet kontrolleras av talibanstyret.

– När det gäller de personliga berättelserna så är det en extrem verklighet. De flesta kvinnor får inte visa sitt ansikte och man måste ha manligt sällskap för att röra sig på gatorna, säger människorättsaktivisten Fatemeh Khavari.

Se hela SVT:s sändning om årsdagen då talibanerna tog över makten i landet.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001, för att sedan återta makten i en blixtoffensiv den 15 augusti 2021 sedan USA:s styrkor dragit sig tillbaka.

Talibanernas maktutövande beskrivs som konservativt, brutalt och godtyckligt. Precis som under sin första tid vid makten styr talibanerna nu med sin tolkning av islamiska sharialagar, vilket i praktiken innebär extremt kvinnoförtryck. Kvinnor har tvingats bort från universitet och från de allra flesta jobb, musik har förbjudits och offentliga avrättningar och piskstraff har återinförts.

Kulturarvet har dock hittills besparats, till skillnad från under det förra talibanstyret. Då förstördes mängder av ovärderliga museiföremål samt, till omvärldens förtvivlan, de berömda stenbuddhorna från 500-talet i Bamiyandalen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet