Castro – älskad och hatad

Uppdaterad
Publicerad

Fidel Castro, eller ”El Barbudo” (den skäggige), meddelade i dag att han avgår som Kubas president efter nästan ett halvsekel som älskad och hatad ledare för landet.

Castro, född 1926 eller 1927, kom till makten efter ett gerillakrig på Kuba som tvingade fram en revolution i januari 1959. Med Castro vid rodret skulle det kubanska folket för första gången få verklig makt, men ingen skulle bli mäktigare än ledaren. Fidel Castro skulle komma att behålla makten i nästan ett halvt sekel.

Reformer ledde till konflikter

När uniformsklädda revolutionärer tagit makten började Castro genomföra ett reformprogram. Det ledde till att han råkade i konflikt med förmögna kubaner och att förbindelserna till grannländerna blev svalare. Handelsblockaden från bland andra USA var snart ett faktum, trots att Fidel Castro reste dit i ett försök att reda ut konflikten.

Konflikten med USA trappas upp

Men den amerikanska politiken låg fast, Castros ställning på Kuba stärktes och han sökte andra bundsförvanter. Det dröjde inte länge förrän han knöt starka band med USA:s fiende nummer ett, Sovjetunionen, och officiellt deklarerade en marxistisk hållning.

Den kubanska revolutionsarmén slog tillbaka ett Washingtonsponsrat invasionsförsök genomfört av exilkubaner 1961. Men redan året därpå stod världen på randen av ett stormaktskrig avvärjt när Moskva till slut valde att dra tillbaka sina kärnvapenramper från Castros Kuba.

Diktator och hjälte

Fidel Castro kommer att bli ihågkommen både som revolutionshjälte och diktator. Hjälte, för att han tillsammans med Che Guevara och andra, störtat en korrupt regim, för att han gav stolthet åt sina landsmän och satsade så framgångsrikt bland annat på omfattande program för undervisning och sjukvård. 1976 tillträdde han presidentämbetet som nyinrättats genom en författningsändring.

Växande missnöje

Men det var Sovjetunionen som var livlinan och Sovjets upplösning 1991 innebar att det ekonomiska stödet försvann och att den kubanska ekonomin försattes i fritt fall. Castros landsmän skulle fortsätta att stå i de torftiga statliga butikerna med sina ransoneringshäften. Missnöjet över bristen på varor och demokrati växte i det kubanska samhället. Allt fler kubaner valde att fly landet.

Kritiker kastades i fängelse

Fidel Castro tillät aldrig fria val eller fler partier än det kommunistiska, skulle ändå hyllas av kubaner trogna idealen från 50-talet. Men revolutionens kritiker hamnade i fängelse och Castros Kuba där det var meningen att folket skulle få bestämma utvecklades till en diktatur.

Enligt Fidel Castros läkare skulle den högsta kommendanten förmodligen leva långt med än 100 år, men bilder från hans framträdanden på senare år har talat ett annat språk. Under hans senaste sjukdomsperiod som följde på tre misslyckade magoperationer har hans bror Raul Castro lett landet.

SVT Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.