Att den amerikanske vicepresidentet skulle hylla de egna trupperna och ge en känga åt Danmark under sitt besök på Pituffik Space Base kom inte som någon överraskning. Inte heller att han skulle säga att USA behöver Grönland för sin nationella säkerhet. Tonen var däremot mildare mot grönländarna än tidigare.
Vance sade flera gånger att USA respekterar grönländarnas rätt till självbestämmande, han nekade till att man på något sätt betett sig buffligt och avisade att USA överväger att ta till militära medel för att få kontroll över Grönland.
”Danmark har inte gjort sitt jobb”
Flera gånger under talet och vid frågestunden återkom han till att Danmark inte gjort sitt jobb och att Grönland var mycket osäkrare nu, på grund av att Danmark inte investerat tillräckligt i försvaret av Grönland. Därför hoppades han att Grönland, vid en självständighet, ska välja det amerikanska säkerhetsparaplyet. Det var hans budskap.
Samtidigt menar experter att kritiken mot att Danmark inte satsat på arktisk säkerhet faller platt då det till stor del är USA som redan står för stor del av säkerheten på Grönland. Att det är de som rustat ned på ön och inte investerat i Arktis under de senaste 30 åren.
Fortsatt hård retorik från Trump
Nästan samtidigt som vicepresidentens presskonferens pågick höll president Trump en dito i Washington, D.C. Trump upprepade där att ”Vi måste ha Grönland, för världsfreden”.
Alltså samma hårda retorik som han haft i frågan sedan 2019 då han för första gången sade att USA vill ”köpa Grönland”. Det var som att presidenten och vicepresidenten spelade ”good cop, bad cop” där vicepresident Vance mildrat tonen något.
Början på en charmoffensiv
Att grönländarna inte uppskattar en offensiva uppvaktningen från USA är tydligt. Kanske hade den signalen gått fram. Nu riktade vicepresidenten in sig på att uppmuntra grönländarna till att välja självständighet samtidigt som han kritiserade den gamla kolonialmakten Danmark. Det svider nog för danska politiker som vidhåller att USA är deras främsta allierade.
Samtidigt är det ofta så att det som förskräcker i Danmark och på Grönland går hem i stugorna hos den amerikanska väljarbasen då utrikespolitik många gånger kan vara lika mycket inrikespolitik.