Hugo Chavez på bild i en kubansk kyrka. Foto: Scanpix

Chávez avlägger inte eden på torsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Hugo Chávez kommer inte att avlägga eden för en ny presidentperiod den 10 januari, meddelar kongressens talman.

Kongressen fick beskedet i ett brev från regeringen.

Tidigare har Oppositionen sagt att det måste bli nyval om Hugo Chávez inte kan svära eden  – medan Chávez parti anser att det går bra att vänta.

Oppositionen uppmanar också domstol att avgöra om presidentinstallationen kan skjutas upp, vilket Chávez parti anför, eller om nyval måste utlysas inom 30 dagar, vilket oppositionen hävdar.

Chávez sjuk i cancer

– Jag vet inte vad domarna i högsta domstolen väntar på. Landet är i en fullständig konstitutionell kris, sade oppositionsledaren Henrique Capriles på tisdagen.

Oklara regler

På torsdag skulle Chávez egentligen avlägga ämbetseden för sin nya presidentperiod eftersom han vann över Capriles i valet i oktober.

Tvisten gäller författningens skrivning om att en nyvald president ska avlägga eden den 10 januari. Om presidenten inte kan avlägga eden, eller dör eller blir permanent oförmögen till uppdraget under sina första fyra år vid makten, ska nyval hållas inom 30 dagar. Men författningen säger ingenting om vad som sker om installationen inte sker just det datumet. Oppositionen vill nu att domstolen avgör frågan.

Ska demonstrera

Det råder fortsatt oklarhet om hur sjuk Chávez är. Regeringen är sparsam med detaljer. I måndags sade informationsministern att hans tillstånd är oförändrat jämfört med för fyra dagar sedan. Då rapporterades att Chávez led av en luftvägsinfektion och andningssvårigheter i sviterna av sin senaste canceroperation.

Regeringen har manat till stora manifestationer på torsdagen till stöd för Chávez, samt andra latinamerikanska ledare att medverka vid ceremonin.

Capriles har i stället bett statscheferna att hålla sig hemma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chávez sjuk i cancer

Mer i ämnet