Chirac invigde världens högsta bro

Uppdaterad
Publicerad

Världens högsta bro, Millau-viadukten över floden Tarn i södra Frankrike, invigdes i dag av en stolt president Jacques Chirac som talade om ett modernt och framgångsrikt Frankrike.

På tre år har 206.000 ton betong och 36.000 ton stål omvandlats till två och en halv kilometer bro. Räknat till pylonernas topp är bron som högst 343 meter och slår därmed Eiffeltornet.

Bilarna kommer att rulla 270 meter över floden Tarn. Tanken är att bron ska innebära slutet för de värsta trafikpropparna på vägen söderut från Centralmassivet till Medelhavet.

Räknat till pylonernas topp är bron som högst 343 meter hög och slår därmed Eiffeltornet med 20 meter. Den högsta pelaren är 245 meter, världens högsta bropelare.

Staden har för övrigt fått ett rejält uppsving de senaste åren – en halv miljon människor har vallfärdat till trakten för att titta på brobygget. Återstår att se om något av effekten håller i sig, när Millau plötsligt hamnar bortom allfarvägarna.

Privatfinansierad

Visst hördes en del protester från boende i området när sträckningen skulle bestämmas: somliga förespråkade en längre men billigare sträckning, som skulle ha gjort ett mindre spektakulärt avtryck i landskapet.

Nu är dock bron på plats, uppspänd mellan två högplatåer. Och mannen bakom bron, den brittiske arkitekten Norman Foster, hade naturen i tankarna när han började skissa på bygget.

-Pelarna borde se nästan organiska ut, som om de växt upp ur marken, sade han i en intervju i tisdagens Le Monde.

Bron, som kostat 394 miljoner euro, har den specialegenskapen att den är helt privatfinansierad. De kommande 75 åren ska den därför drivas av tillverkaren Eiffage som räknar med att göra en rejäl vinst tack vare broavgifterna. De börjar rulla in på torsdagen, när de första bilarna tar vägen över bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.