Cirka 70 000 tjecker samlades i protest mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis 70 000 människor protesterade i Prag mot den tjeckiska regeringen på lördagen, rapporterar Reuters.

– Protesterna utropades av en pro-rysk skara, nära extrema positioner och som är emot Tjeckiens intressen, menar premiärministern Petr Fiala.

Folkmassan som samlats på Vaclavplatsen i centrala Prag uppmanade regeringen att anstränga sig mer för att kontrollera de stigande energipriserna samtidigt som de kritiserade EU och Nato.

Några av grupperna som representerades vid demonstrationen var det stora populistiska anti-migrantpartiet ”Frihet och direkt demokrati” och Kommunistpartiet. Organisatörerna uttryckte att Tjeckien borde vara militärt neutral och säkerställa direkta kontrakt med gasleverantörer, däribland Ryssland.

– Syftet med vår demonstration är att kräva förändring, främst för att lösa frågan om energipriser, särskilt el och gas, som kommer att förstöra vår ekonomi i höst, säger medarrangören Jiri Havel till tjeckisk media.

Misstroende från oppositionen

Protesten hölls en dag efter att regeringen klarade sig ur en misstroendeomröstning efter oppositionens påståenden om passivitet mot inflation och energipriser från regeringens håll.

Premiärministern Petr Fiala, som leder mitten-högern i landets femparti-allians, menar att demonstranterna inte vill landets bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.