Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Foto: TT

Clinton förolämpade Trumpanhängare

Uppdaterad
Publicerad

Hatfulla och bedrövliga. Den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton delade ut en rejäl rallarsving mot Donald Trump-anhängarna under ett insamlingsmöte i New York.

Den ena hälften som stöder Republikanernas kandidat är, enligt Clinton, medborgare som desperat vill se förändring och känner sig svikna av regeringen. Men den andra hälften består av rasister och homofober, skriver ABC News.

– För att generalisera grovt så kan man stoppa hälften av Trumps anhängare i vad jag kallar en korg av ”deplorables”, sade Hillary Clinton och fortsatte:

USA-val 2016

– Rasistiska, sexistiska, homofobiska, främlingsfientliga, islamofobiska, och så vidare. Och olyckligt nog finns det sådana människor och han har höjt upp dem. Han har gett röst till deras webbsidor som tidigare bara hade 11.000 besökare, men som nu har 11 miljoner. Han twittrar och retweetar kränkande, hatfull, småaktig retorik.

Ordet deplorables kan översättas med ”förtappade” eller ”bedrövliga”.

Låg respekt

I Trumpleden tog det hus i helvete efter uttalandena.

– Vad som verkligen är bedrövligt är inte bara att Hillary Clinton gjorde ett oförlåtligt misstag framför rika givare och att reportrar råkade plocka upp det, utan att Clinton avslöjade hur lite respekt hon har för alla hårt arbetande män och kvinnor i USA, sade Trumps rådgivare Jason Miller.

Trumps kampanjledare skriver i en tweet:

”Dagen efter att ha lovat att vara visionär och uppmuntrande förolämpar Hillary miljontals amerikaner.”

Knappar in

En ny opinionsmätning visar att Trump knappar in på Clinton. I delstaterna Florida och Ohio, där den demokratiska kandidaten tidigare hade ett försprång, ligger de båda nu jämnt. I ytterligare fem delstater, bland dem Michigan och North Carolina, har Trump närmat sig.

Mätningen, som gjort av Ipsos för Reuters, kompletteras med analyser av väljarmönster. Men trots att Trump fått ökat stöd är sannolikheten 83 procent för att Clinton ska vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet