Den colombianska presidenten är den senaste i raden av sydamerikanska ledare att vädra sitt missnöje över de massdeportationer som USA:s president Donald Trump har lovat att genomföra.
På söndagen tvingade Petro tillbaka amerikanska militärplan med migranter.
”USA kan inte behandla colombianska migranter som kriminella”, skrev presidenten i ett inlägg på X.
Efter president Petros beslut gick Trump ut på Truth Social och hävdade att Petro hade ”äventyrat USA:s nationella säkerhet”. Han listade flera konsekvenser som detta beslut kommer att medföra.
Trump: ”Bara början”
Bland åtgärderna ingick tullar på 25 procent för alla colombianska varor, som skulle höjas till 50 procent om en vecka. Dessutom stoppades alla visumansökningar vid ambassaden i Colombias huvudstad Bogotá.
”Dessa åtgärder är bara början. Vi kommer inte tillåta att den colombianska regeringen bryter mot sina rättsliga skyldigheter när det gäller att ta emot och återsända de brottslingar som de tvingat till USA!”, skrev Trump.
Och hoten verkar ha fungerat. Under natten uppgav Vita huset att USA och Colombia kommit överens i migrationsfrågan, och att strafftullarna därmed dras tillbaka.
”Colombias regering har gått med på alla president Trumps krav, inklusive obegränsad acceptans av papperslösa migranter från Colombia som återvänt från USA”, säger Vita husets pressekreteraren Karoline Leavitt i ett uttalande.
Hotade med att kasta ut amerikansk militär
Brasiliens regering kritiserade på lördagen USA för en ”förnedrande” behandling av brasilianska migranter som utvisats. Resenärerna tvingades bära handbojor, vilket var ett ”flagrant åsidosättande” av grundläggande rättigheter, enligt den brasilianska regeringen.
Honduras president, Xiomara Castro, hotade tidigare i januari med att kasta ut amerikansk militär från en bas som de har opererat från i årtionden, om Donald Trump skulle gå vidare med sina planer på massdeportationer, skriver NYT.
Mexiko gick ett steg länge när man på fredagen vägrade låta ett amerikanskt militärflygplan med migranter att landa i Mexiko.
Samtidigt förbereder sig landet på att ta emot tusentals människor som väntas återvända sedan deras asylärenden ställts in i samband med att Donald Trump blev president tidigare i veckan.