I en ny rapport till regeringen konstaterar Sida att det som för sex månader sedan såg ut att bli en kortvarig kris nu har blivit en ny verklighet.
– Pandemin är inte enbart en global hälsokris, utan en bredare global kris som förvärrar en redan ansträngd situation i många länder,förklarar Sida:s generaldirektör Carin Jämtin.
Bistånd styrs om till covid-åtgärder
För att anpassa biståndet efter behoven har Sida dragit ner på en del mindre akuta projekt till fördel för ett 90-tal nya insatser.
Sammanlagt 1,3 miljarder kronor styrs om, en stor andel ska bland annat gå till fattiga som inte kan sälja sina varor när marknader och transportvägar stängs ner på grund av coronarestriktioner.
Drygt halva beloppet är reserverat för hälso- och sjukvården.
I många utvecklingsländer är andelen äldre väldigt liten och det återspeglas i statistiken över de som avlider med covid-19. Men de ekonomiska följderna blir desto svårare när sociala skyddsnät är bräckliga eller obefintliga.
Dyster omvärldsanalys
Enligt Världsbanken väntas antalet fattiga öka med 70-100 miljoner och FN-organet OCHA uppger att fler än 400 miljoner människor nu är i behov av humanitärt stöd.
Hälso- och sjukvården drabbas av nedstängningarna vilket leder till att personer som lever med hiv inte får tillgång till bromsmediciner, samtidigt riskerar 148 miljoner barn att bli utan vaccin i år.
I sin analys noterar Sida att över 90 länder ansökt om nödlån och stödpaket hos internationella valutafonden IMF, samt att 24 låginkomstländer beviljats skuldavskrivningar.