Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från rymden rakt in i den brittiska toppolitiken. Foto: AP

Count Binface utmanar premiärminister Rishi Sunak

Uppdaterad
Publicerad

Rishi Sunak ser ut att ta Tories till partiets sämsta val någonsin. Samtidigt har en av hans utmanare, Count Binface, vind i seglen.

– Jag har det bästa valmanifestet – bestående av sådant du bara får av mig, säger Count Binface.

Opinionsundersökningar spår en dyster framtid för Storbritanniens nuvarande premiärminister Rishi Sunak och Torypartiet. Som lök på laxen kommer han vid rösträkning den fjärde juli att stå bredvid den märklige motståndaren Count Binface.

Han beskriver sig själv som en intergalaktisk rymdhärskare och ledare över Recyclonerna från planeten Sigma.

– Storbritannien har en lång tradition av oberoende satirkandidater som ställer upp i olika val. Många britter misstror partipolitiken, inte minst efter alla skandaler som skakat landet, säger Anna-Maja Persson, utrikesreporter på SVT som intervjuat Count Binface.

Greven är hack i häl

Med löfte om pristak på croissanter och att parlamentarikers lön ska vara samma som för en sjuksköterska har satirikern tagit mark bland politikmätta medborgare.

I en färsk opinionsmätning från Ipsos hamnar Count Binface bara fyra procentenheter efter premiärminister Rishi Sunak.

– Kollar man på åldersgruppen 18-34 så tycker 31 procent bättre om Binface än om premiärministern medan bara 16 procent föredrar Sunak. Det här säger framför allt en hel del om hur impopulär Rishi Sunak faktiskt är, säger Anna-Maja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.